НОВИНИ

Финансовият министър обвини кабинета "Борисов", че е харчил от резервите (обобщение)

Николай Минков
от Николай Минков
18:05, 28.05.2021
Чете се за: 05:42 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

До средата на май предишното правителство е изхарчило 1 млрд. и 164 милиона лева от бюджета, от които 810 милиона лева като непредвидени разходи чрез преструктуриране, вместо бюджетът да бъде актуализиран.

Това заяви на брифинг служебният финансов министър Асен Василев. Той посочи, че преструктурирането на националния бюджет сега ще търси средства за покриване на новите мерки в подкрепа на бизнеса и заетостта, които се разработват. Първата мярка вече е готова. Тя бе обявена от министрите на туризма и образованието

Асен Василев заяви, че предишното правителство под формата на буфери е изхарчило 283 млн. лева, а от бюджета на МФ е и теглило други 22 млн. лева.

Василев: Предишното правителство е изхарчило 1,164 млрд. лева от бюджета

Други 509 милиона лева са дръпнати от централния бюджет чрез неговото преструктуриране под формата на непредвидени разходи. Василев се възмути, че кабинетът Борисов е харчил от резервите, вместо да актуализира финансовата рамка.

"Вместо да се актуализира бюджетът, когато през март става ясно, че ще трябва да се продължат мерките и за бизнеса, и за пенсионерите и за Ковид, не се актуализира, а започват да се дърпат всички възможни буфери и пера, които са налични", каза Василев.

Той заяви, че с 0,8% са преструктурират разходите на министерствата, за да се осигурят средства за изплащане на добавките към пенсиите до края на годината и увери, че няма да се отрази на възнагражденията на служителите.

"Това няма да доведе до промяна на заплащането или във функциите на министерствата, защото повечето министерства имат свободни бройки над това. Както знаете, бюджетите се отпускат на щат, а се разходват на реално заети места", каза министър Василев.

Бившият премиер Бойко Борисов заяви във Фейсбук, че сметките на Василев не са точни и даде пример:

"Слушам сега министър Василев да казва, че от началото на май бюджетът имал сериозни проблеми. Веднага съм му казал: А бе, сине майчин, ти какви глупости си говорил? Намерен е резерв, как ще намериш резерв от... чакай, думата беше "изцеди". От изцедено нещо как ще намериш резерв за 50-те лева. Това са 106 млн. Те не са лев, два. Значи резервът си е сериозен".

Борисов отговори на упреците, че е "изцедил" хазната

Министрите на образованието и туризма обявиха първата мярка в подкрепа на бизнеса, на служебния кабинет, насочена към туризма, чрез която държавата ще плаща почивката на определен брой хора от няколко социални групи.

"Ние ще дадем възможност на 30 000 участници главно ученици, но и учители и други да посетят по определен ред туристическите места, хотелите - това ще стане през туристическите оператори. По наредбата за командироване на ученици и педагогически персонал трябва да има и медицински лица", каза Николай Денков - министър на образованието.

30 000 ученици и учители ще летуват безплатно на българските курорти тази година

От едно училище ще могат да почиват до 70 деца. За целта са заделени 15 млн. лв., като всеки туристически пакет ще струва 500 лв.

"Децата ще могат чрез тези туристически пакети, както да бъдат придвижени и застрахован паралелно до местата за настаняване, така също ще могат да поемат цялото тяхно изхранване по време на този престой, а също така се подготвят много интересни програми, които са свързани с арт дейности, експозиции", каза Стела Балтова - министър на туризма.

В подкрепа на педагогическия персонал са заделени 400 хил. лв. за безплатни профилактични прегледи на учители и възпитатели.

Разработва се програма за профилактика на учителите

А служебният министър на туризма съобщи, че се търсят варианти ПСР тестовете на чуждестранните летовници да бъдат безплатни.

Синдикати и работодатели поискаха удължаване на досегашните мерки и диференцирано подпомагане.

"Ние не приемаме само този вид подкрепа - кредит, оттук насетне. Ние смятаме, че още няколко месеца трябва да има подкрепа или за фиксираните разходи на компаниите, но по-скоро подкрепа за отсъстващия доход на работещите", каза председателят на АИКБ Васил Велев.

"Не може всички доходи да се подкрепят по един и същи начин. Логично е по-ниски доходи да се подкрепят с по-висок процент. По-високите - с по-нисък, защото става въпрос за съвсем други неща", каза от своя страна Димитър Манолов.

Служебният финансов министър заяви, че следващата седмица ще представи цялостен пакет от мерки в подкрепа на бизнеса и на заетостта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Иванов - Гонзо потвърди за раздяла с четирима
Георги Иванов - Гонзо потвърди за раздяла с четирима
Решиха ли Карлово и Казанлък спора за "Царица на розата"
Решиха ли Карлово и Казанлък спора за "Царица на розата"