НОВИНИ

Финансовото министерство отчита ръст на БВП, потреблението и инвестициите

Николай Минков
от Николай Минков
20:35, 12.10.2021
Чете се за: 04:25 мин.
Общество
Слушай новината

Ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) е с 6,4% на годишна база заради засиленото вътрешно търсене, отчитат от Министерството на финансите в месечния обзор на българската икономика.

Потреблението на домакинствата също нараства - с 9,4%. Увеличават се и заетите лица.

Въпреки позитивния темп на икономиката и ръстът на инвестициите от 11%, продължава да буди безпокойство темпът на инфлацията, който през август е 2,5%. С 3% се увеличава и държавният дълг спрямо прогнозния БВП. Икономисти и анализатори очакват тази тенденция да продължи до края на годината.

Заради поскъпване на енергийните ресурси, непреработените храни и услугите, месечният темп на инфлацията се повишава с малко под процент и поне засега засега няма изгледи да бъде овладян до края на годината.

На този фон фискът увеличи с 16% приходите над планираното, основно от данъци, следствие на икономическото възстановяване през второто тримесечие. Финансистите очакват още по-висока събираемост.

"Със сигурност данъците накрая на годината ще бъдат събрани значително повече, защото инфлацията предполага по-високи данъци. Просто вие виждате какви са цените на всичките енергоносители", коментира финансистът Пламен Данаилов.

Всичко това води до по-високи цени в почти всички продукти и оттам - по-високи данъци и най-вече по-високо ДДС. Това беше заложено и в бюджета, но се очаква значително повече ДДС да се събере, защото никой не е очаквал чак такива ръстове на цените.

Според анализаторите до края на годината може да се очаква ново увеличение на брутния вътрешен продукт и то не само заради оживлението на промишлеността и търговията.

"Всъщност в края на годината и ръстът на БВП ще бъде по-голям, основно движен от потреблението. Да не забравяме, че тези 3 месеца - октомври, ноември и декември, всички пенсионери ще получат допълнително по 120 лв., които са общо над 750 млн. лв. Също така, с актуализацията на бюджета, която направи 46-ото НС, се увеличиха парите за мярката 60 на 40 с 240 млн. лв. Редица сектори като туризъм, земеделие получиха по 70 млн. лв. Превозвачите - 40 млн., авиопревозвачите. 60 млн. и др.", допълни Данаилов.

Според него всичко това ще доведе до по-високо потребление през последните 3 месеца от годината. Финансистът очаква въз основа на това страната да приключи годината с по-добри макроикономически показатели

Отчита се и ръстът на кредитите за фирми до 4,6 на сто през август заради по-бързото увеличение на средносрочните и дългосрочните заеми. Кредитите на домакинства гонят 11%.

"Интересното и дали това възстановяване в частния сектор, в предприятията ще продължи да бъде силно и до каква степен ще бъде ръстът в кредитирането там, тъй като то до голяма степен е вързано с дългосрочния поглед на самите предприятия, с потенциални техни инвестиции, които отново имат дългосрочен хоризонт".

Работещите българи през второто тримесечие на годината са над 3,5 милиона - колкото и през миналата година. Отчита се обаче спад на самонаетите с 5,6% заради стагнацията в аграрния сектор.

Изгубените работни места като по-малък брой наети обаче все още не са възстановени. Тоест, има хора, които просто са изгубили трудовите си права и вече не могат да взимат обезщетение, но все още не са си намерили работа

Според анализа на Министерството на финансите вече ЕС наблюдава възстановяването от първоначалния шок на най-пострадалите сектори като търговия, транспорт, хотелиерство и ресторантьорство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Боби Михайлов след конгреса: Знам, че не се радвате, но съм президент
Боби Михайлов след конгреса: Знам, че не се радвате, но съм президент
Експеримент на БНТ: Разпознават ли младите хора кандидатите за предстоящите избори?
Експеримент на БНТ: Разпознават ли младите хора кандидатите за предстоящите избори?