НОВИНИ

Корабът "Вера Су": Морски капитани в защита на турските си колеги

bnt avatar logo
от БНТ
20:21, 12.10.2021
Чете се за: 01:55 мин.
У нас
Слушай новината

Застрахователите на заседналия край Камен бряг кораб ще възстановят всички разходи на страната ни по време на спасителната операция, както и тези, които ще бъдат направени. Това съобщи министърът на транспорта Христо Алексиев.

Пред него представители на компанията по спасяване са заявили, че операцията е сложна и не поемат гаранции за нея. Оттук нататък предстои разтоварване на кораба, укрепване на пробойната в корпуса, след което плавателният съд ще бъде изтеглен.

Обсъдени са всички възможни сценарии, както и действията за защита на интересите на българската държава. Днес водолази и специалисти извършиха повторен оглед на кораба. След анализ ще бъде решено как може да бъде разтоварен карбамидът от него.

Междувременно капитанът и вторият му помощник обжалваха наложената им мярка "задържане под стража". От Българската асоциация на морските капитани настояват мярката на капитана да бъде изменена на "домашен арест".

"От много години нашата асоциация се бори за декриминализиране дейността на морските капитани и в случая виждаме класически пример как от едно неизпълнение на служебните задължения на колегата той е бил задържан в следствения арест. Ние се опасяваме, че със задържането в следствения арест след серия стрес, който е преживял колегата, е възможно да се навреди на неговото здраве и мислим, че е редно този човек да получи едно по-справедливо третиране в случая", заяви к.д.п. Димитър Димитров, президент на Европейската конфедерация на асоциациите на морските капитани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Експеримент на БНТ: Разпознават ли младите хора кандидатите за предстоящите избори?
Експеримент на БНТ: Разпознават ли младите хора кандидатите за предстоящите избори?
България показа характер и обърна Северна Ирландия на "Васил Левски"
България показа характер и обърна Северна Ирландия на "Васил Левски"