НОВИНИ

Капитанът и помощник-капитанът на "Вера Су" обжалваха мерките си

bnt avatar logo
от БНТ
12:26, 12.10.2021
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

Водолази и специалисти от "Морска администрация" продължават огледа на заседналия край Камен бряг кораб. Машинното отделение и корпусът са наводнени, което усложнява операцията по разтоварването на азотния тор. Капитанът и помощник-капитанът на кораба обжалваха своите мерки за задържане под стража. Двамата получиха неочаквана подкрепа и от Асоциацията на капитаните в България

Днес беше извършен повторен оглед на кораба "Вера Су". На борда му се качиха водолази и експерти от "Морска администрация", които направиха снимки и видеа, а също търсеха документи, които капитанът на кораба не е взел със себе си по време на евакуацията. Тези документи обаче са важни за следствието. Вече не се говори за спасителна операция, а за изваждане на потънал товар, защото корабът "Вера Су" се води официално потънал.

Капитанът и вторият помощник-капитан на "Вера Су" остават за постоянно в ареста

Междувременно капитанът и помощник-капитанът на кораба обжалваха своите мерки за задържане под стража. Двамата получиха неочаквана подкрепа и от Асоциацията на капитаните в България, които настояват двамата да бъдат с изменена мярка - от задържане под стража на домашен арест.

"От много години нашата асоциация се бори за декриминализиране дейността на морските капитани и в случая виждаме класически пример как от едно неизпълнение на служебните задължения, бих казал на колегата, той е бил задържан в следствения арест. Ние се опасяваме, че със задържането в следствения арест, след серия стрес, който е преживял колегата, възможно е да се навреди на неговото здраве и мислим, че е редно този човек да получи едно по-справедливо третиране в случая", заяви президентът на Европейската конфедерация на асоциациите на морските капитани к.д.п. Димитър Димитров.

В момента операцията по повторния оглед е прекратена.

Репортер: Деян Михайлов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проливни валежи в източната половина от страната следобед
Проливни валежи в източната половина от страната следобед
Григор Димитров се завръща на турнира в Стокхолм
Григор Димитров се завръща на турнира в Стокхолм