НОВИНИ

Днес анализират снимките, направени от водолазите на "Вера Су"

bnt avatar logo
от БНТ
07:20, 12.10.2021
Чете се за: 01:30 мин.
У нас
Слушай новината

Днес се очаква да продължи огледът на заседналия край Камен бряг кораб. Машинното отделение и корпусът на плавателния съд са наводнени, което усложнява операцията по разтоварването на азотния тор.

Вече не се говори за спасителна операция, а за изваждане на потънал товар, защото корабът "Вера Су" се води официално потънал. Той не може да потъне повече, защото е застанал стабилно на плитчината край Камен бряг.

Поради факта, че корабът е наводнен, е много трудно да се достигне до товара му, който трябва да бъде изваден. Обмислят се няколко варианта, като единият от тях е да се използват люковите закрития. За да се случи това обаче, е необходимо допълнително разрешение от Министерството на околната среда и водите.

Според експерти най-оптимистичната дата, на която може да започне изваждането на азотния тор, е 1 ноември. По думите на директора на "Морска администрация" всички експерти, които вече ще се качват на кораба, ще го правят от тези стръмни скали на Камен бряг.

За днешния ден се очаква да бъдат анализирани снимките, направени от двамата водолази, които вчера се качиха на кораба "Вера Су".

Репортер: Деян Михайлов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров продължава успешното си представяне на Индиън Уелс
Григор Димитров продължава успешното си представяне на Индиън Уелс
Извънреден конгрес на БФС: Бербатов срещу Михайлов
Извънреден конгрес на БФС: Бербатов срещу Михайлов