НОВИНИ

Благоевград е на прага на тъмночервената ковид зона

bnt avatar logo
от БНТ
06:58, 12.10.2021
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Слушай новината

От РЗИ-Благоевград обмислят да поискат затягане на мерките в областта заради постоянно увеличаващите се болни от COVID-19. Заразените в момента са 450 на 100 000 души, което означава, че регионът е на прага на тъмночервената зона.

Четири лечебни заведения в Благоевград приемат болните, нуждаещи се от хоспитализация. Най-много настанени има в многопрофилната болница за активно лечение, където се лекуват 100 пациенти в общо четири отделения. Всички интензивни легла вече са заети.

"От онзи ден поради така изчерпване капацитета в Разлог, приехме няколко болни от там, доколкото знам и от района на Петрич и Сандански приемаме вече. Имаме толеранс, имаме още едно отделение, което при нужда можем да разкрием, разбира се, в готовност сме всеки момент да го направим", заяви директорът на болницата д-р Огнян Митев.

Медицинският персонал в лечебното заведение също работи на предела на силите си. Лекарите и медицинските сестри не достигат.

"В отделения, където трябва да има минимум петима лекари, за да поемат дежурствата и да бъде всичко наред, ние работим с двама, даже имаме отделения, където един колега се грижи за всички болни", допълни директорът на болницата.

Ако броят на болните продължава да се повишава, ще бъде свикан кризисен щаб, на който да се обсъдят нови мерки на регионално ниво. Новите ограничения могат да бъдат въвеждане на вечерен час за посещение на ресторанти и заведения, а учениците да преминат на ротационен принцип на обучение. Според жители обаче дори вече действащите мерки не се спазват.

"Тук ни дистанция, ни маски", каза жител.

"Има магазини, в които аз не влизам само заради това, защото самият персонал не си слага маски и започват да философстват как маските не пазят", допълни жителка.

На този фон ваксинацията в областта продължава да върви с изключително ниски темпове.

"Когато беше с връзки да се ваксинираш, напънът беше огромен, да намериш връзки, всички българи така действат, нали ме разбирате, сега, когато ваксинацията е свободна, сега никой, като няма връзки, за какво да ходя, не знам какво е мисленето", сподели жителка.

"Аз съм го преболедувала, въпреки това смятам да се ваксинирам, защото съм изживяла болката, никой няма представа колко страшно е това нещо", допълни друга.

Общо 90 са свободните места за лечение на болните от коронавирус в болниците в региона. 80 от тях са за средно тежки случаи, а за интензивно лечение има само 10 легла.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Репортер: Владислава Миланова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Извънреден конгрес на БФС: Бербатов срещу Михайлов
Извънреден конгрес на БФС: Бербатов срещу Михайлов
Преговори в Доха: Срещат се талибаните, ЕС и САЩ
Преговори в Доха: Срещат се талибаните, ЕС и САЩ