НОВИНИ

МВФ реши: Кристалина Георгиева остава на поста си

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:17, 12.10.2021 (обновена)
Чете се за: 03:07 мин.
По света
Слушай новината

Кристалина Георгиева запазва поста си на Управляващ директор на Международния валутен фонд. Тя получи подкрепата на Управителния съвет на финансовата институция след внимателно проучване на твърденията срещу нея. Въпросът дали Георгиева ще остане начело на МВФ беше повдигнат след обвинения, че докато е била на висок пост в Световната банка, е манипулирала данни в полза на Китай. Кристалина Георгиева категорично отрече обвиненията.

От представените данни не може да се направи категоричен извод, че Кристалина Георгиева е изиграла неправомерна роля в изготвянето на класацията "Да правиш бизнес" през 2018 г., докато е била генерален директор на Световната банка. Това е заключението на Борда на МВФ по казуса след осем заседания и две обширни срещи с Георгиева и правната кантора, изготвила критичния доклад срещу нея.

В изявлението на МВФ се подчертава, че разследването за евентуална манипулация на данни от страна на служители на Световната банка продължава. Планира се среща на Борда, за да бъдат обсъдени мерки, които да гарантират безпристрастността на служителите на международната институция и възможността за подаване на оплаквания, изразяване на несъгласие и поддържане на отчетност.

Самата Кристалина Георгиева отрича всички обвинения, но признава, че това е труден момент за нея в личен план. Пред Франс прес тя посочва, че "доверието и почтеността са крайъгълни камъни за международните организации", за които работи повече от четири десетилетия.

Американският финансов министър Джанет Йелън е изразила съгласие, че при липсата на преки доказателства смяна на ръководството на МВФ е неоснователна. Според нея обаче докладът на правната кантора УилмърХейл е повдигнал съмнения и трябва да се вземат "активни мерки" за засилване на доверието в МВФ и достоверността на информацията. Според престижното издание "Файненшъл таймс", Съединените щати и Япония са били за отстраняване на Георгиева, докато редица европейски страни, сред които Франция, твърдо я подкрепиха.

Милен Керемедчиев: Кристалина Георгиева ще бъде все по-забърквана във войната САЩ-Китай

Развръзката дойде в момент, когато започнаха годишните срещи на МВФ и Световната банка. Кристалина Георгиева беше модератор на дискусионен панел, посветен на последствията от пандемията за уязвимите държави, страдащи от бедност, суша, поскъпване на храните и дори война. Участниците подчертаха, че ситуацията там се е влошила и са необходими координирани действия да се обърне тази тенденция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По-строги мерки влизат в сила в София - област и в Кюстендил
По-строги мерки влизат в сила в София - област и в Кюстендил
Ръст на новозаразените: 3471 случая на коронавирус за последното денонощие
Ръст на новозаразените: 3471 случая на коронавирус за последното денонощие