НОВИНИ

Каква ще бъде съдбата на Кристалина Георгиева?

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:27, 11.10.2021
Чете се за: 03:42 мин.
По света
Снимка: БГНЕС/ Архив
Слушай новината

Обвиненията в манипулиране на данни срещу управляващия директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева не са достатъчни за установяване на нейна пряка намеса, твърди пред Ройтерс източник от Париж преди днешната среща на борда по случая.

Очаква се 24-членният борд на МВФ да се произнесе още днес за бъдещето на Кристалина Георгиева начело на финансовата институция. Обвиненията са за намеса на сегашния шеф на Фонда в полза на Китай през 2017 година като ръководител на Световната банка. Те хвърлиха сянка върху започващата днес годишна сесия на двете финансови институции във Вашингтон.

До късно снощи управителният орган на Фонда изслушва отделно Кристалина Георгиева и представители на адвокатската фирма, изготвила доклада с обвиненията, но не излезе със заключения. Източник на Ройтерс, запознат с хода на дискусиите, изрази увереност, че Георгиева ще бъде оправдана.

Френското министерство на финансите заяви, че докладът на външната фирма не уточнява конкретни елементи, които пряко да поставят под въпрос действията на генералния директор.

Весела Чернева за казуса с Кристалина Георгиева: Вината не може да бъде хвърлена изцяло върху един президент

Париж изразява желание за излизане на решение още днес така че Фондът да се върне към своята работа. Годишната сесия е посветена на възстановяването на световната икономика след пандемията и международното данъчно облагане.

Фондът вече понижи леко прогнозите си за глобалния икономически растеж спрямо юли и призова за повече "зелени инвестиции". Това са и приоритетите на самата Кристалина Георгиева, обявени в дните преди срещата.

"Зеленият преход предоставя огромни възможности. Чрез възобновяеми източници, нови електрически мрежи, енергийна ефективност, нисковъглеродна мобилност, в комбинация с политики на доставките, ще можем да повишим глобалния брутен продукт с два процента това десетилетие и да създадем 30 милиона нови работни места", заяви Кристалина Георгиева, управляващ директор на МВФ.

Франция и други европейски страни подкрепят Георгиева да завърши мандата си начело на МВФ. Тази подкрепа има голяма тежест, защото традиционно шефът на Фонда се избира от Стария континент, докато Вашингтон посочва ръководителя на Световната банка. Без да цитира източници Файненшъл Таймс съобщи, че Съединените щати и Япония искат отстраняване на Георгиева. Не последва коментар от Вашингтон и Токио.

Георгиева категорично отрича обвиненията, че като ръководител на Световната банка през 2017 година, е оказвала натиск над служители за по-добри позиции на Китай в доклада "Да правиш бизнес".

В този период банката е очаквала подкрепа на Пекин за значително увеличаване на капитала. Георгиева е начело на Фонда от октомври 2019 година. Сега защитата ѝ твърди, че тя не е получила възможност да отговори на обвиненията - теза, която външната фирма оспорва.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Калейн и Воложанина ще участват на Държавното клубно първенство
Калейн и Воложанина ще участват на Държавното клубно първенство
Двама водолази направиха оглед на заседналия "Вера Су"
Двама водолази направиха оглед на заседналия "Вера Су"