НОВИНИ

Бизнесът се готви на протест заради цената на тока

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
22:26, 11.10.2021
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

Бизнесът излиза на протест заради високата цена на тока. Това обяви в "Още от деня" председателят на една от големите работодателски организации у нас - Васил Велев. По думите му, цената на тока е непосилна за компаниите и взетите до този момент мерки от правителството са недостатъчни.

Междувременно служебният премиер Стефан Янев обяви, че предстои да бъде създадена нова енергийна борса, както и частни такива. Цените на тока на борсовия пазар у нас продължават да растат.

"Ние сме отново шампиони, рекордьори, при това с републикански рекорд, като цената достигна 211 евро за мегаватчас, като в светлата част на деня, цените бяха над 500 лева за мегаватчас", коментира Велев.

По думите на работодателя резултат не е дала и мярката на правителството да раздели големи количества ток на малки. Напротив - това нанесло щета на АЕЦ "Козлодуй".

"Около 30 търговци и седем предприятия купиха количества на борсата - седемте предприятия, които купиха количества, купиха около една пета от потреблението си, другите четири ги купуват отново от пазара с ден напред", каза още председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

На какво се дължи кризата с рязкото поскъпване на електроенергията?

По време на среща на бизнеса с правителството, служебният енергиен министър обяви, че се подготвят още мерки, свързани със свободния пазар.

"Със законови промени ще дадем възможност да се лицензира повече от една борса, което създава конкуренция, което пък от своя страна ще подобри предлагането на най-различни продукти - тогава няма да се питаме защо няма дългосрочни, а са само ден напред", каза енергийният министър Андрей Живков.

Тема на срещата днес беше и затварянето на въглищните централи у нас. Брюксел изисква от България да даде точна дата чрез Плана за възстановяване и развитие.

"В Плана е предвидена 2038 година, служебният кабинет все още не е изоставил варианта и договаря и различна дата - 2040 година, като предполагам, че това ще бъде ясно до края на тази седмица", заяви премиерът Стефан Янев.

Протест заради закриването на мините ще проведат и синдикатите в София.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Строежът на комплекса "Нове хоумс" продължава
Строежът на комплекса "Нове хоумс" продължава
Фенове на Ботев Пд се събраха на протест срещу ръководството на БФС
Фенове на Ботев Пд се събраха на протест срещу ръководството на БФС