НОВИНИ

Бурното море унищожи част от плаж Крайморие край Бургас

bnt avatar logo
от БНТ
21:05, 11.10.2021
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Бурното море през последните дни унищожи част от плаж Крайморие край Бургас. Вълните са отнесли значително количество от пясъка на ивицата и са разорали брега.

Щетите могат да се възстановят единствено с тежка техника, смята концесионерът, но затова той може да бъде глобен.

Голяма част от пясъчната ивица на плаж Крайморие е погълната от вълните. Колчетата на чадърите, които са стояли на първа линия, са залети.

"Просто тази година се случи много рано. По принцип се случва в зимния период, в месеците януари и февруари, но буквално 10 дни след приключването на сезона цялата ми северна част, която е с дължина около 300 метра ивицата, е в морето", заяви Николай Димитров, концесионер на плаж Крайморие.

Вълните са отнесли близо 2500 куб. метра пясък. Когато времето се успокои морето само ще върне част от пясъка, но далеч по-малко количество, отколкото е взело.

В момента голяма част от пясъка на плажа в Крайморие вече го няма заради бурните вълни. Останала е единствено глина, която наподобява скали.

Практиката показва, че стопаните на плажове изграждат пясъчни диги. Но те не винаги са достатъчни за опазването на брега, а за възстановяването на щетите са нужни багери, които обикновено пораждат обществено недоволство.

"Това нещо без помощта на тежка техника и машини няма как да се случи. Аз съм задължен по договор да го възстановя, в същото време, ако вкарам тежка техника, мога, евентуално, да бъда санкциониран", добави Николай Димитров.

Процедурата за изграждане на диги има уведомителен режим, след който издигането на пясъчното съоръжение е разрешено, ако не засяга защитени образования.

"При уведомяване от страна на концесионери за намерение за изграждане на диги, РИОСВ-Бургас следи да не се изземва пясък от пясъчни дюни и да се насипва на диги. Конкретният плаж Крайморие е извън защитена територия. Министерството на туризма следва да определи възможността за изграждане на диги на съответния плаж", допълват от РИОСВ-Бургас.

Концесионери са подготвили предложение с критерии за правила, според които могат да защитават плажовете си и ще входират предложение в Министерството на туризма.

Репортер: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Кузманов: Голямата ми цел е Топ 100
Димитър Кузманов: Голямата ми цел е Топ 100
В очакване на новия "Дюн": Заявка за достойна екранизация
В очакване на новия "Дюн": Заявка за достойна екранизация