НОВИНИ

Кои са водачите на листи на основните политически партии?

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:22, 11.10.2021
Чете се за: 07:12 мин.
У нас
Слушай новината

4 дни преди началото на предизборната кампания вече са ясни част от водачите на листи за парламентарния вот на някои от основните политически партии.

Други засега не обявяват кои кандидати ще са начело в листите. Очевидно интригата ще се запази до последно.

За трети път тази година партиите редят листи. БСП, ГЕРБ, "Има такъв народ" и "Изправи се БГ! Ние идваме!" обявиха кандидатите си за парламентарния вот.

ДПС ще имат един и същи кандидат-президент и кандидат-депутат - лидерът Мустафа Карадайъ. Все още не са ясни водачите на всички листи на "Демократична България" и "Продължаваме промяната".

Най-интересна се очертава битката за Пловдив-град. Там Кирил Петков от "Продължаваме промяната" ще се изправи срещу Тошко Йорданов от "Има такъв народ", лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и Кристиян Вигенин от БСП.

В 25 МИР София и на тези избори един срещу друг се изправят лидерите на ГЕРБ и БСП - Бойко Борисов и Корнелия Нинова.

Бившият председател на парламента Ива Митева от "Има такъв народ" се изправя срещу Даниел Митов от ГЕРБ.

В 23 МИР София лидерът на СДС ще се противопостави на Мая Манолова от "Изправи се БГ! Ние идваме!".

Във Велико Търново след известно отсъствие от политиката Делян Пеевски от ДПС ще се изправи срещу бившия здравен министър на ГЕРБ д-р Костадин Ангелов.

Ексфинансовият министър от служебния кабинет Асен Василев ще води листата на "Продължаваме промяната" в Хасково и ще се изправи срещу Делян Добрев от ГЕРБ и Татяна Дончева от ИБГНИ.

"Има такъв народ" са решили да заложат на хора със сериозен професионален и житейски опит и млади с иновативни идеи и енергия за тяхната реализация.

"Най-важното е за каквото и да говорим, да говорим истината. В момента сме се съсредоточили върху нещата, които са от изключителна важност за българските граждани - всички проблеми, свързани с енергетиката, със социалната сфера, със състоянието на бизнеса и общо взето всичко това, което ще трябва да платят българските граждани като цена за последните 12 години управление на ГЕРБ", каза Виктория Василева от "Има такъв народ".

Без изненади в листите с бивши депутати и министри - от ГЕРБ казват, че залагат на доказани хора. Влизат в битката със заявка:

"Отново коалицията ГЕРБ-СДС да е победител на тези избори и то с голяма преднина пред втория", коментира Даниел Митов от ГЕРБ.

БНТ: На какви послания ще заложите в кампанията?

- Излизане от кризата, в която ни вкараха две поредни служебни правителства на президента Румен Радев. Трябва да спасим в крайна сметка потъващия кораб на служебните кабинети. Мисля, че е хубаво всички да си научим уроците от тези два провалени парламента и да започнем разговор за ясна програма, ясни политически приоритети, около които да се състави правителство, допълни Даниел Митов.

25% от кандидат-депутатите на БСП са икономисти и финансисти, 15% - юристи. Лидерът на левицата обяви - левицата вече се готви с конкретни политики за бъдещия парламент.

"Работим в две посоки. Едното е: План за първите 100 дни - какво трябва да предприеме парламентът и евентуално бъдещо правителство, защото на всички ни е ясно, че ни предстоят и разговори, сигурно сложни разговори за съставяне на кабинет, в последните дни на годината и другото е по-средносрочната рамка - за бюджета за 2022 година. Очакванията ни са да има разум и така спокойствие, мъдрост и повечко професионализъм в следващия парламент", заяви председателят на БСП Корнелия Нинова.

Около реденето на листи се стигна до напрежение в редиците на "Демократична България". Методи Лалов заговори за оставки - на Христо Иванов, Ивайло Мирчев и Антоанета Цонева. Смята, че трябва да ги подадат след изборите, защото "недемократичното ръководство на партията демотивира и отблъсква все повече хора".

"С оглед случващото се от години в "Да, България" и в коалицията "Демократична България" мисля, че след изборите Христо Иванов следва да си подаде оставката като председател на партията. Оставки следва да подадат и немалка част от Изпълнителния съвет на "Да, България", в частност Ивайло Мирчев и Антоанета Цонева. Недемократичното ръководство на партията демотивира и отблъсква все повече хора и привлича все повече други с клиентелистко мислене и цели. Неминуемо това ще има негативни последици за демократичната общност, които ще проличат още в резултатите от предстоящите избори", каза Лалов.

Ивайло Мирчев отговори във Фейсбук.

"Когато се съставят листите на партиите част от хората, които са политици в тези партии, са малко по-изнервени и такива неща се случват, особено след като господин Пеевски се върна в политиката - има все повече изнервени хора, тъй като не е ясно какво господин Пеевски може да реши да разказва за срещите си с тях", каза Ивайло Мирчев.

"Изправи се БГ! Ние идваме!" виждат ролята си в следващото Народно събрание като на парламентарен омбудсман.

"Имаме нови лица в листите, сред водачите преобладават юристите и икономистите. Съдебната реформа е един от нашите приоритети, но предвид настъпващите тежка икономическа и социална криза залагаме и на икономисти. Ние от ИБГНИ ще бъдем гарант, че ГЕРБ и ДПС ще бъдат държани далеч от властта", каза още Мая Манолова.

Продължават разговорите между "Изправи се БГ! Ние идваме!", "Продължаваме промяната" и "Демократична България" за подписване на споразумение.

Предизборната кампания започва след броени дни - този петък.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кризата с недостига на кадри у нас се задълбочава
Кризата с недостига на кадри у нас се задълбочава
В стабилно състояние чешкият президент остава в болница
В стабилно състояние чешкият президент остава в болница