НОВИНИ

Васил Велев, АИКБ: Трябва незабавно да бъдат компенсирани потребителите на електроенергия

bnt avatar logo
от БНТ
19:40, 11.10.2021
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

Призоваваме пътностроителните фирми и правителството да проведат по-задълбочен диалог. Браншът се представлява от браншовата си организация и всички опити да се водят преговори не чрез легитимно излъчената структура, а чрез отделни компании, всъщност е подриване на социалното партньорство, социалния диалог у нас. Така коментира в "Още от деня" протеста на пътностроителните фирми председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

"Трябва най-напред принципно да се поставя въпросът, да се определят правилата кога и как държавата ще се разплати за извършена работа и чак след това, ако е необходимо нещо да се предоговори, това да се направи персонално", уточни Велев.

Той допълни, че отказът от разговор с легитимната национално представена браншова структура е напълно недопустим за АИКБ.

Велев коментира и цената на тока, като отбеляза, че в днешния ден сме рекордьори.

"Цената днес достигна 211 евро за мегаватчас, като в светлата част на деня цените бяха над 500 лева за мегаватчас"

Велев призова за незабавни мерки в подкрепа на потребителите. Механизъм може и трябва да се намери, категоричен е той.

"Днес решихме, че Асоциацията ще участва в общонационален протест на социалните партньори срещу екстремните цени на електроенергията. Протестът ще бъде на 19 октомври пред Министерски съвет", съобщи той.

По думите му предприетата от правителството мярка АЕЦ "Козлодуй" да извади на борсата по-малки пакети ток, които да бъдат продадени на повече фирми, за да да се ограничи спекулата на пазара, е в основата на повишението на цените.

"Ние предупредихме, че точно така ще се случи. Около 30 търговци и 7 предприятия купиха количества на борсата. 7 предприятия купиха около 1/5 от потреблението си. Другите 4/5 ги купуват отново на пазара ден напред, но вече на много по-високи цени. А повече от половината от общото количество беше изнесено в чужбина и няколко души спечелиха няколко десетки милиона за един ден за сметка на АЕЦ "Козлодуй", подчерта той.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Росица Матева: Ще гласуваме на една машина за двата вида избори
Росица Матева: Ще гласуваме на една машина за двата вида избори
Внесоха в ЦИК подписките за кандидатпрезидентската двойка Герджиков - Митева
Внесоха в ЦИК подписките за кандидатпрезидентската двойка Герджиков - Митева