НОВИНИ

8 области в тъмночервено: По-строги мерки във Видин, Сливен и Перник

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
18:31, 11.10.2021 (обновена)
5350
Чете се за: 03:50 мин.
Още
Слушай новината

София вече е в тъмночервената COVID зона. В нея са общо 8 области. Това означава, че заразените в тях са над 500 на 100 000 души. В столицата няма да се затварят училища и детски градини, децата остават в класните стаи. В София - област обаче от утре част от учениците минават на онлайн обучение. Във Видин, Сливен и Перник са в сила по-строги мерки.

В Сливен, Твърдица, Нова Загора и Котел учениците от 5-и до 12-и клас ще редуват присъствено и онлайн обучение до края на месеца.

"В момента присъствено учат 7-и клас за две седмици, след което една седмица ще бъдат в електронна среда, след това ще дойдат на училище 5-и и 6-и клас. Имаме болни учители", заяви Маргарита Иванова, директор на ОУ "Димитър Петров", Сливен.

Детските градини в областта продължават да работят при стриктно спазване на мерките. Забраняват се всички масови прояви от обществен и частен характер, пенсионерските клубове затварят.

"Предполагам, че това ще доведе до намаляване, до задържане или намаляване на заболяемостта в областта", допълни д-р Даниела Калева, РЗИ-Сливен.

Забраняват се свижданията в болници и социални институции. Общинският пазар в Сливен работи при спазване на противоепидемичните мерки. Въведено е еднопосочно движение.

"Наши колеги стоят на входа и на изхода, като на всеки клиент, който е на пазара, се казва, че трябва да се постави маска и да вървят в съответната посока, но както се вижда много от клиентите не го спазват", добави Ивелина Гочева, Общински пазари Сливен.

"Аз съм го прекарал и съм имунизиран, не виждам защо трябва да нося маска", коментира продавач на сергия.

В област Видин също са в сила по-строги противоепидемични мерки. Учениците редуват виртуалната и реалната класна стая. Не работят фитнесите, а кината и театрите работят с капацитет от 30%. На пазарите движението е еднопосочно, а работещите и посетителите са длъжни да носят маски.

И София вече е в тъмночервената зона.

"Днес няма да отговарям на въпрос за ковид. Няма нищо по-различно, което да ви кажа днес, което да е било различно от последната ни среща", заяви д-р Стойчо Кацаров, служебен министър на здравеопазването.

От здравното министерство не отговориха на въпросите, които екипът ни изпрати.

Неофициално научихме, че на заседание на областния щаб шефът на здравната инспекция е поискал затягане на мерките, но предложенията тепърва ще се обсъждат. А общинският щаб е обсъдил заболеваемостта в училищата и детските градини.

В София-град засега не се предвижда ротация на учениците, реши общинският щаб.

"Не се предлагат от общинския щаб нови мерки. Областният може да реши нещо различно. Засилва се контролът, който е една от съществените дейности в последните седмици", каза още Дончо Барбалов, заместник-кмет на Столична община.

В столичните болници в момента се лекуват около 1200 души с коронавирус. Вероятно ще бъдат разкрити допълнителни легла. От общината предупредиха, че ще има повече проверки за спазване на сегашните мерки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Още през август е подаден сигнал за насилие над по-голямото дете от пожара във Варна
Още през август е подаден сигнал за насилие над по-голямото дете от пожара във Варна
Четвърти ден на протести: Пътните строители блокираха центъра на София с тежка техника (ОБЗОР)
Четвърти ден на протести: Пътните строители блокираха центъра на София с тежка техника (ОБЗОР)