НОВИНИ

Четвърти ден на протести: Пътните строители блокираха центъра на София с тежка техника (ОБЗОР)

Николай Минков
от Николай Минков
18:15, 11.10.2021
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Слушай новината

Пътни строители и тежка механизирана техника блокираха за 4 часа центъра на София по време на четвъртия ден протести. Исканията им остават непроменени - изплащане на 900 млн. лв. за извършена дейност и оставката на регионалния министър Виолета Комитова.

Над 2000 души и 130 тежки пътностроителни машини, като самосвали и снегорини, участват в днешния протест на пътните строители в центъра на столицата.

Регионалното министерство и пътните строители не се разбраха за неизплатените пари

Други 130 машини не бяха допуснати в столицата и принудително спрени в началото на магистрала "Тракия". Още от ранните сутрешни часове тежката механизирана техника блокира бул. "Цар Освободител" от бул. "Г. Раковски" до президентството, а след 8.30 пътностроителите затвориха движението по бул. "Ал. Дондуков", пред Министерския съвет.

"Да ни дадат парите, заплатите да ни изплатят. Да работим, да имаме работа и да си гледаме хората в къщи, семействата и децата и да си посрещаме нуждите", заяви един от протестиращите пътни строители Иван Иванов.

БНТ: Как се издържате в в момента?
- Трудно, пишем по магазините.

Пътностроителните фирми поискаха оставката на министър Комитова

Строителите заявиха, че няма да отстъпят от искането си за оставката на регионалния министър Виолета Комитова

"Браншът е днес тук на площада и ще бъде тук, докато тази дама не освободи поста, който заема", бе категоричен Георги Златев, член на КС на Браншова камара "Пътища".

От Регионалното министерство заявиха пред БНТ, че започват проверка на всички договори, за които браншът претендира, че има неизплатени средства.

"Те имат претенции за 900 млн. а са получили аванси почти от 1,5 млрд. Ние не сме платили тези пари по тези обекти, но сме им платили пари за обекти които няма да се сторят в следващите 2 години. това е голям проблем. Може да се окаже, че за част от тези дейности няма правен механизъм поради това че обществената поръчка, която е правена за много по-малко пари и е правена за текущ ремонт, може да се окаже, че те са изхвърли основен ремонт", Иван Шишков, заместник-министър на регионалното развитие.

Малко след 10.00 ч. ръководството на пътната камара внесе в Министерския съвет открито писмо, в което оборва тезите на регионалния министър за спиране на парите.

"И искане за среща с министър-председателя, за да в диалогов режим да намерим трайно решение на проблемите в сектора", допълни Стефан Чайков - председател на УС на Браншова камара "Пътища".

До края на протеста премиерът не реагира на отправената покана. Точно в 12.00 ч. тежката техника освободи затворените пътни участъци в столицата. А строителите се заканиха утре отново да блокират центъра на София.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
8 области в тъмночервено: По-строги мерки във Видин, Сливен и Перник
8 области в тъмночервено: По-строги мерки във Видин, Сливен и Перник
Държавата тегли половин милиард лева нов дълг
Държавата тегли половин милиард лева нов дълг