НОВИНИ

Ще премахнат ли масите на заведенията от тротоарите в Русе?

bnt avatar logo
от БНТ
17:45, 11.10.2021
Чете се за: 04:02 мин.
У нас
Слушай новината

Павилионите и масите на заведенията да са така разположени, че от тротоара да останат свободни метър и половина, за да могат пешеходците да преминават свободно. Това е една от промените, които общината подготвя за разполагане на преместваемите обекти в Русе.

За да е приятна разходката по главната улица на Русе, а не да прилича на ходене с препятствия, трябва да са осигурени достатъчно свободни тротоарни площи.

"Може би малко по-прибрани трябва да са, да не се навлиза много в тротоарната площ, малко по-естетически оформени, да има зеленина, красиво да е", заяви Екатерина Косева.

Такава е идеята и на Община Русе с предлаганите промени в наредбата за преместваемите обекти – да има място и за пешеходците, и за заведенията.

"Повечето възложители и търговци не спазват отстоянието. Това пречи на много майки, на много хора в неравностойно положение и това наложи ние по-стриктно да гледаме в тази насока. Тоест спазването оттук нататък ще бъде метър и петдесет минимум за поставяне на маси, да има светла част на тротоара", допълни Иван Ениманев, главен архитект на Община Русе.

Друг проблем, констатиран във времето, е, че не всички търговци се съобразяват и разполагат обектите си на по-голяма площ, закривайки витрините на съседните магазини.

"Като се обособят точните места, да бъдат по-стриктни, по-детайлно регламентирани, за да може всеки един търговец пред търговското си заведение да поставя маси и чадъри", добави Иван Ениманев.

От общината обмислят и друг момент – да се унифицира видът на павилионите, разположени по градските улици.

"Ще бъдат направени унифицирани павилиони, които ще бъдат по специален проект, но това най-вероятно ще се случи следващата година. В момента се подготвя изменение в общите схеми като зони. Ще бъдат обособени на няколко места по цялата улица "Александровска", обособени точни площи, в които ще могат да се ситуират", каза още Иван Ениманев.

Според русенци, идеята да се синхронизира външният вид на павилионите е добра. Но трябва да се мисли мащабно, да е в полза на хората, да има баланс.

"Трябва да бъдат, но не за сметка на хората, които ги ползват. Защото, ако се изнудват затова, е неправилно. Заради красотата и архитектурата – да", смята Димитър Мартев.

"Всяка будка трябва да има свой индивидуален характер, да има индивидуален стил, да се отличават една от друга, според предмета на дейността. Може да са унифицирани, но трябва да има някаква отличителна характеристика", коментира продавачът Мария Георгиева.

По централната улица има разпръснати павилиони с различно предназначение и външен вид. Някои от тях даже не работят. От общината казват, че имат визия и за тях.

"За момента няма да бъдат премахнати, но ще бъдат обособени точни места за тях. В случая част от тях могат да бъдат запазени, част от тях може да бъдат преместени на други места", заяви Иван Ениманев, главен архитект на Община Русе.

Според него с промените се цели да се създаде ясна схема, за да има по-
ефективен контрол. И да се изпълни цялостната философия за облагородяване на градската среда – да се запази духът на Русе,
атмосферата на аристократизъм и афинитет към красивите неща.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Историята на селото, което се възражда успешно
Историята на селото, което се възражда успешно
Калейн и Воложанина ще участват на Държавното клубно първенство
Калейн и Воложанина ще участват на Държавното клубно първенство