НОВИНИ

Регионалното министерство и пътните строители не се разбраха за неизплатените пари

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
18:25, 08.10.2021
Чете се за: 03:35 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Трети национален протест на пътностроителните фирми се проведе днес. Недоволните поискаха оставката на регионалния министър Виолета Комитова и се обявиха срещу спирането на всички плащания за извършена от тях дейност.

Протестът започна в 8.30 ч. сутринта пред регионалното министерство с основното искане - държавата да изплати над 800 милиона лева на пътностроителните фирми за извършената от тях работа.

"Нашите искания са да бъде осигурено плащане до края на годината на поне 600 милиона и разумна перспектива за изплащане на останалите средства", заяви Стефан Чайков, председател на УС на ББК "Пътища".

"Госпожа Комитова да се свърже с колегите си от Министерство на финансите и да разбере, че всеки месец има над 2 милиарда излишък и тя трябва да намери начин да ги разплати, както тези хора са намерили начин да свършат своята работа", бе категоричен и Георги Златев от ББК "Пътища".

Пътностроителните фирми поискаха оставката на министър Комитова

Протестът на строителните фирми продължи два часа пред регионалното министерство до момента, в който те разбраха, че в 10.30 ч. регионалният министър Виолета Комитова няма да отиде на тяхната среща. Това породи напрежение и те се преместиха пред Министерския съвет с искане за нейната оставка.

Министър Комитова обясни, че не е дошла на срещата, тъй като още снощи от браншовата камара "Пътища" са съобщили, че няма да дойдат собственици на фирмите, а само представители на камарата. Нейно изрично условие било, че очаква на среща собствениците на 21 пътни фирми. По отношение на протеста заяви:

"Аз не разбрах за какво протестират тези хора днес. Не съм сигурна, че всички хора, които идват пред МРРБ, са работници в тези компании, тъй като ние имаме сведения от Министерството на труда и социалната политика, че в строителния сектор няма съкратени работници, няма хора без заплати.

Комитова за протеста на пътностроителните фирми: В сектора няма хора без заплати

От регионалното министерство подозират, че днешният протест е показна акция, с цел да се нагнетява напрежение в обществото, да се насажда разделение, което не е заслуга на служебното правителство.

"И миналата, и по-миналата година фирмите са били в едно и също положение. Тоест, по същия начин са чакали едни пари, които не са ги имали нито в договори, нито в бюджета на държавата. След като и по-предишната година те са били в същото финансово положение - защо сега се протестира", попита заместник-министърът на регионалното развитие Иван Шишков.

От министерството заявиха, че дължимата сума на пътните фирми е над 900 милиона лева. Те ще им бъдат платени, но преди това канят собствениците на тези фирми на среща следващата седмица.

Протестиращите се заканиха да излязат пред Министерския съвет отново.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стадионът на Андора пламна ден преди мача с Англия (ВИДЕО)
Стадионът на Андора пламна ден преди мача с Англия (ВИДЕО)
"Морска администрация": Няма опасност корабът "Вера Су" да се разцепи
"Морска администрация": Няма опасност корабът "Вера Су" да се разцепи