НОВИНИ

Капитанът и вторият помощник-капитан на "Вера Су" остават за постоянно в ареста

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
17:11, 08.10.2021 (обновена)
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

Окръжният съд в Добрич остави за постоянно в ареста капитана и втория помощник-капитан на кораба "Вера Су".

За деянието, в което са обвинени двамата от екипажа, законът предвижда наказание от 5 до 15 години лишаване от свобода. Съдът прецени, че са събрани данни, че двамата не са изпълнили свои служебни задължения и така се е стигнало до засядането на кораба.

В злополучната вечер на вахта е бил вторият помощник-капитан, но според съда и самият капитан не е изпълнил задължения, свързани с безопасността на кораба.

Повдигнаха обвинения на капитана и втория помощник-капитан на "Вера Су"

Капитанът бе обвинен, че е допуснал кораба да заседне и по този начин е била създадена опасност за живота на други хора и значително повреждане на чужд имот.

Преди да стане ясно решението, служебният защитник на капитана заяви, че той не е бил на вахта в момента, в който корабът е навлязъл в териториалните води на страната. По негови думи все още не е изяснено защо екипажът не е отговарял на радиоповиквания и предстои това да стане ясно. Подчерта, че капитанът не е осъждан, няма опасност да се укрие и съдейства на разследването.

Адвокатът поиска за капитана домашен арест, който той да изтърпи в общинския хотел в Каварна. Капитанът заяви, че поддържа искането на адвоката си и изказа уважение към съда. Той помоли за по-добри условия, в случай че остане в ареста.

Адвокатът на втория помощник-капитан също поиска той да бъде пуснат под парична гаранция или под домашен арест.

На заседанието присъства и представител на компанията собственик на кораба, който отказа коментар пред медиите. И този път камери не бяха допуснати в съдебната палата. Обяснението - обвиняемите не желаят да бъдат снимани.

Вижте повече в прякото включване

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Царско село се раздели с Тони Здравков
Царско село се раздели с Тони Здравков
Изследовател в интервю за БНТ: Озоновата дупка над Антарктида се затваря
Изследовател в интервю за БНТ: Озоновата дупка над Антарктида се затваря