НОВИНИ

Главният секретар на МВнР на Гърция в специално интервю за БНТ

bnt avatar logo
от БНТ
16:56, 08.10.2021
Чете се за: 13:50 мин.
Балкани
Слушай новината

Главният секретар на МВнР на Гърция по въпроса на гръцките общности в чужбина и публичната дипломация Янис Хрисулакис даде специално интервю за БНТ пред Аделина Радева.

Как гръцките общности по света се превръщат в най-добрите посланици на страната в чужбина? И как във времена на пандемия се подбират посланията, чрез които Гърция достига до всяко кътче на света и очаква своите гости? И още: стартира нова, атрактивна и безплатна платформа за изучаване на гръцки език от чужденци.

Ето какво каза Янис Хрисулакис:

Г-н Хрисулакис, Бих искала да поговорим за това как оползвотворявате механизмите на публичната дипломация като инструмент за представянето на страната ви в чужбина. Тази тема е особено важна, особено в условията на пандемия.

Сред компетенциите на Главния секретариат за гърците в чужбина и публична дипломация на МВнР са и службите за публична дипломация, като някои от тях са към посолствата, други към консулските служби, а трети са самостоятелни звена в много градове по света. По този начин имаме възможността да чуваме какво се казва за Гърция в целия свят, да научим какво казват медиите за нас по теми, които ни интересуват, както и да създаваме наша аудитория, така че да представяме гръцките позиции или отговорите ни на това, което се разпространява като информация в средствата за масово осведомяване.

В същото време обаче, „тежката артилерия“, „локомотивът“, движещата сила на Гърция е културата и поради това водим и т.нар. културна дипломация. На наша страна имаме не само гърци, имаме и приятели на Гърция-филелинисти и именно чрез тях имаме възможността да предаваме посланията си. Комуникирали сме много такива послания особено напоследък, защото тази година отбелязваме 200-годишнината от гръцката революция за независимост от 1821 г. и в тази връзка организирахме множество инициативи и събития в областта на публичната дипломация. В тази връзка бих искал да благодаря на българското правителство за осветяването на Националния дворец на културата в София в цветовете на нашето национално знаме. Ако си спомняте, по повод националния празник на страната ми осветихме много емблематични сгради и паметници на културата по света.

Осветихме сградата на операта в Сидни и сгради в Мюнхен в Германия, осветихме и посолствата ни по целия свят и Националната библиотека в Уругвай, така че използваме инструментите на публичната дипломация, за да развием и популяризираме по света на така да се каже запазената марка „Гърция“.

Разбира се, тази година е особена поради годишнината от гръцкото въстание за независимост, но бих искала да се спрем на посланията, които избирате всяка година и които се отнасят и до туризма. Как избирате какво да представите всяка година?

Вижте, през последната година и половина нещата стоят по по-различен начин. Появи се пандемията, която постави на изпитание целия свят и затова трябваше да се променим и да се адаптираме. Трябваше да комуникираме дигитално с целия свят. Бяхме се погрижили за някои неща и предварително. Успоредно с това обаче направихме и много други инициативи, тъй като целта ни е да общуваме. Не забравяйте, че ние сме Главен секретариат за гърците и гръцките общности в чужбина и искаме да въвлечем в това и нашите сънародници, ние искаме да ги свържем с родината, с Гърция и от друга страна да се възползваме от големите възможности, които съществуват. Така посланията ни имат винаги връзка с актуалното положение.

Българите в чужбина също са много. Преди всичко те са най-големият инвеститор, защото изпращат доста пари на роднините си в страната. Как успяват гърците в чужбина да бъдат своеобразни посланици на Гърция в чужбина? По какъв начин си сътрудничат в вас по тези въпроси?

Ние наистина направихме една изключителна кампания за нашите сънародници в чужбина. Имаме вече две отделни да ги наречем поколения. Едното е старото поколение на нашите сънародници-емигранти, а другото е свързано с явлението на т.нар. изтичането на мозъци. Ние работим в тясно сътрудничество с всички тях, правим много често срещи по видеоконферентна връзка, почти всеки ден организираме видеоконференции и обсъждаме различни въпроси. Изграждаме мрежи от емигранти и ги информираме за случващото се в Гърция, за това какво позитивно се случва тук, информираме ги за актуалното законодателство. Например, за поколението, свързано с изтичането на мозъци сега има данъчни стимули при завръщането им в Гърция, има и различни финансови стимули, има други отстъпки и улеснения. Т.е. стимулира се завръщането на поколението, свързано с изтичането на мозъци, което е едно много важно поколение. Това са образовани млади хора, които са огромен човешки капитал и представляват сериозен човешки ресурс за страната ни. Информираме всички тях, изградихме мрежи.

Ще се спра само на някои от мерките. Организирахме събитие, в което участваха 100 лекари-емигранти от 25 държави. Всички те са много важни в държавите си. Напр. сред тях беше Алберт Бурла, който е от гръцки произход и е главен изпълнителен директор на Pfizer, Джордж Янкопулос от фармацевтичната компания, създала лекарството с моноклоналните антитела за коронавируса, а преди и за Ebola, беше Мене Пангалос от AstraZeneca. Ние събираме всички тях, те се запознават, могат да обменят опит и всичко това носи добавена стойност за Гърция. Затова организираме нашите емигранти, събираме ги, разговаряме. Друг пример е дискусията с Гръцката научна асоциация по биология на САЩ. Повечето от тях са професори от Харвард и имаме поредица от лекции, наречени „Запознайте се с професионалистите", където примери за успешни гърци се дават на по-младите В същото време контактуваме с много инвеститори, които не са непременно гърци. Не забравяйте, че Майкрософт се готови да инвестират в Гърция в изграждане на центрове за данни. Това ще доведе до връщане на хора в страната, които ще обслужват тези центрове. Така че ние организираме срещи и конференции, правим мрежи и след това ги информираме и използваме човешките ресурси, но също така и насърчаваме инвестициите.

Като засегнахте темата в инвестициите, искам да Ви попитам кой е най-големият стимул за един инвеститор да дойде в страната? Добрата дипломация, която правите, добрата икономическа среда или политическата стабилност?

Мисля, че и трите заедно. Първо, ще Ви кажа за мотивациите и ще Ви дам един много добър пример. През последните месеци в Гърция се разви много силно дипломацията, свързана с киноиндустрията. Бях на о-в Спецес и Даниел Крейг, добре познатият ни актьор от филмите за Джеймс Бонд, снимаше там. В атинския квартал Кукаки и други райони на Атина се снима филм за живота на баскетболиста Янис Адетокумбо. Така че имаме много стимули да дойдат тези продукции. Стимул номер едно, свързан със законодателството е т.нар. Cash Back, т.е. тези, които инвестират в заснемането на филмова продукция в Гърция, получават обратно определен процент от инвестицията си. Друг стимул е Tax Relief. T.e. aко компанията, която създава дадена кинопродукция, се установи в Гърция за определен период от време, то тя се възползва от значително отстъпки при разходите си. Така всичко това е мотивация. Освен това в страната съществува политическа стабилност, която сега се усеща и е видима навсякъде.

И един голям мост, към това, което казвате, е гръцкият език. Всички, които знаят гръцки език са гърци, както казват древните мислители. Платформата “Sta ellinika“ (бел. прев. „На гръцки“) представлява един нов начин на преподаване, който предлагате. Моля Ви да ни разкажете сега малко повече по темата, защото, доколкото знам в България доста хора желаят да научат гръцки език.

Ние вярваме, а и мисля, че всички вярват, че гръцкият език е едно важно средство за култура. Евангелията са написани на гръцки език. Хиляди думи от областта на медицината са с произход гръцкия език. Той дава хиляди думи и в областта на математиката. Така че ние имаме центрове за гръцки език и гръцки изследвания на много места по света. Имаме около 350 центъра по целия свят, в които се преподава гръцки, а в програмите на много чуждестранни университети е залегнало преподаване на гръцки. Ето защо празнуваме на 9 февруари, когато се отбелязва Международният ден на гръцкия език. Ние го установихме като ден на гръцкия език, за да го направим глобален и да го отпразнуваме по целия свят. В същото време Ви благодаря, че ми дадохте възможността да ви разкажа за платформата „На гръцки" („Sta ellinika“). Това е платформа, която е наша инициатива, на Главния секретариат за гърците в чужбина и публична дипломация, осъществена в сътрудничество с фондация „Ставрос Ниархос“ и по-специално Центъра за гръцки изследвания към университета „Саймън Фрейзър“ в канадския град Ванкувър. Това е платформа за обучение по гръцки език, насочена предимно към англоезични деца, т.е. деца, които са израснали в англоезична среда, и е изработена с помощта на финансиране от фондация "Ставрос Ниархос". Чрез платформата може да преподава гръцки език, гръцка митология, гръцка култура по начин, близък до децата чрез рисунки и различни истории. Успехът ѝ е гарантиран, защото е измерим - имаме вече над 30 000 посещения на ден от ученици от 118 държави. Платформата вече е приета от всички училища в Северна Америка и Канада. От 1 септември тя е официален образователен инструмент чрез Архиепископията на Северна Америка, воден от нашия архиепископ Елпидофорос. Имаме отлично сътрудничество, така че можем да въведем платформата от следващата година в английските и австралийските училища.

Започнахме и още една инициатива. Не желаем платформата да бъде насочена само към англоговорящи деца, а постепенно ще я разширим и към всички езици. На 1 септември заработи нейната версия за испаноезични и португалоезични деца. Така че платформата ще пътува из Латинска Америка и ще я публикуваме на други езици, тоест следващите стъпки ще бъдат насочени към деца, които са в Индия и са родени в среда, в която техният майчин език е индийският, а самите те искат да научат гръцки. Същото важи и за Китай. Малко по малко ще покрием цялата планета. Не се обръщаме само към деца на емигранти, а към такива, които искат да научат гръцки език.

Побързайте с българския, защото и ние проявяваме интерес!

Защо не? Давате ми отлична идея и мисля да я използвам!

Благодаря Ви за това интервю.

Благодаря Ви и аз много, тъй като ми дадохте възможност да комуникирам както със сънародниците ми, така и с всички наши приятели в България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ВАС постанови Цветомир Найденов да бъде изваден от списъка "Магнитски"
ВАС постанови Цветомир Найденов да бъде изваден от списъка "Магнитски"
Волейболната Купа на България с нов формат от новия сезон
Волейболната Купа на България с нов формат от новия сезон