НОВИНИ

Здравните власти обсъждат ковид сертификатите да станат ключ за влизане в обществени места

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
17:30, 08.10.2021 (обновена)
17758
Чете се за: 03:50 мин.
У нас
Слушай новината

Съвсем скоро и у нас - ковид сертификатът може да стане ключ за влизане в ресторант, театър, фитнес или в магазина. Възможно е още от 1 ноември да ни искат документ за ваксинация, преболедуване или отрицателен тест, за да бъдем допуснати на закрити обществени места.

Пред БНТ главният държавен здравен инспектор каза, че тези нови правила обаче ще бъдат въведени само ако бъде постигнато съгласие с представителите на всички браншове. Засега здравните власти са ги обсъдили само с ресторантьорите.

Здравните власти сменят стратегията и не искат войната с коронавируса да продължава с ограничителни мерки.

"Оттук нататък, който иска да си върне стария живот, да няма ограничения в пътуване, работа, посещение на спортни и културни мероприятия, трябва да има сертификат", каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кучнев.

Освен за имунизация, сертификатът може да е за преболедуване или отрицателен тест за COVID-19.

"Те са с различен срок на валидност - при ваксинацията за момента е една година. След преболедуване е 6 месеца. След, да кажем, PCR проба, е 3 дни", поясни Кунчев.

Ако новите правила влязат в сила, е възможно за кратко да има пунктове за безплатни бързи тестове.

"Във Франция, в най-обикновено кафене на улицата с една масичка не можеш да влезеш, ако нямаш сертификат. И ако искаш да се изследваш, изследвай се. Само че съм сигурен, че на втората седмица на хората ще им омръзне и ще решат, че им е много по-добре, ако бъдат имунизирани", заяви главният здравен инспектор.

БНТ проведе кратка анкета сред хората по столичните улици. Мненията им се различават.

"Тест, PCR тест за сертификат бих направил, но ваксина - не".

"Хората трябва да имат право на избор, а те им го отнемат".

"Нека да се спазват мерките. Българите трябва да се научат да се ваксинират".

Ако имаме сертификат, ще правим каквото си искаме без ограничения, категоричен е доц. Кунчев. Ако новите правила влязат в сила, ограниченията за работа на заведенията ще отпаднат.

"Разговорите, които водим със здравните власти са, за да има равнопоставеност между всички сектори и да не се затваря никакъв бизнес заради вирус, срещу който има действаща ваксина", заяви Евгений Зумпалов от Сдружението на заведенията в България.

От сдружението искат към сертификатите да се добавят и документи за наличие на антитела.

"Адски много българи вече са прекарали вируса. И когато отидат да се ваксинират, личните им лекари им казват - изчакайте, защото имате антитела. След като имат антитела, би трябвало това да важи и за съответния сертификат", коментира Зумпалов.

Здравните власти ще обсъдят новата си стратегия и с представители на културата, търговията и спорта. Ангел Кунчев предупреди, че е възможно затягане на мерките на национално ниво, ако в следващите дни повече от половината области преминат в тъмночервената зона.

По темата работиха: Альоша Шаламанов, Цанка Николова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как едно българско читалище успява да задържи младите хора на село?
Как едно българско читалище успява да задържи младите хора на село?
Ясен Петров: Няма да подходим високомерно, тук сме за победа
Ясен Петров: Няма да подходим високомерно, тук сме за победа