НОВИНИ

"Морска администрация": Няма опасност корабът "Вера Су" да се разцепи

bnt avatar logo
от БНТ
18:20, 08.10.2021
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

Човешка грешка е сред най-вероятните причини за инцидента с кораба "Вера Су". По тази версия работят и експертите от Националния борд за разследване на произшествия в транспорта. Заради лошото време те все още не са успели да се качат на борда на "Вера Су" и да направят технически оглед. Специалистите търсят причината защо не е осъществен контакт с екипажа в деня на инцидента.

"Това ще се разбере, когато имаме достъп до кораба, да видим тяхната система за оповестяване дали е работила в момента, когато са били търсени от нашите органи", заяви Христо Христов, председател в Националния борд за разследване на произшествия във въздушния, водния и железопътния транспорт.

Според Христов притеснителен е фактът, че на вахта е бил само един моряк.

"По принцип трябва да са двама. Второ лице, което да упражнява контрол на това лице, което е на вахта за евентуално прилошаване, може заспиване и т.н.", допълни Христо Христов.

Днес на моряците от „Вера Су", които са настанени в Каварна, беше направена митническа проверка. Спрямо тях няма ограничение да напускат хотела. Кметът на Каварна Елена Балтаджиева заяви, че те са спокойни и се чувстват добре.

"Получих информация от представители на корабособственика, че имат потребности и е необходимо да се съобразим с това. Потребностите бяха, например, пяна за бръснене, четки и пасти за зъби", заяви Елена Балтаджиева, кмет на Каварна.

Въпреки бурното море, състоянието на кораба не се е променило и няма опасност той да се разцепи, заяви директорът на "Морска администрация" капитан Венцислав Иванов.

"Вятърът почти е стигнал своя пик, който очаквахме - между 50 и 60 км/ч. Неприятно е вълнението, което е между 4 и 5 бала, на моменти вълните достигат до 3 метра в района на кораба", каза к.д.п. Венцислав Иванов, изпълнителен директор на ИА "Морска администрация".

Големите вълни заливат палубата, но опасност товарът да се намокри няма.

"Люковите закрития са в много добро състояние. Не установихме някакви промени, някакви изменения, изкривявания или липси", коментира к.д.п. Венцислав Иванов, изпълнителен директор на ИА "Морска администрация".

Ако корабособственикът изпрати нов екипаж българските власти ще му съдействат, за да се качи на борда. В противен случай директорът на "Морска администрация" ще поеме контрола над кораба.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Регионалното министерство и пътните строители не се разбраха за неизплатените пари
Регионалното министерство и пътните строители не се разбраха за неизплатените пари
БЗНС ще подкрепи проф. Герджиков и полк. Митева на президентските избори
БЗНС ще подкрепи проф. Герджиков и полк. Митева на президентските избори