НОВИНИ

Росица Матева: Ще гласуваме на една машина за двата вида избори

bnt avatar logo
от БНТ
19:46, 11.10.2021
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

"Ще гласуваме на една машина за двата вида избори, като ЦИК прецени, че избирателят ще има възможността да избира дали да гласува и в двата избора или само в единия от двата", заяви в "Още от деня" Росица Матева, заместник-председател на Централната избирателна комисия.

Три са опциите, от които можем да избираме да гласуваме: 1. - за президент и вицепрезидент и народни представители; 2. - за президент и вицепрезидент: 3. - за народни представители.

След избора се визуализира втора страница, на която отново ще бъде попитан избирателят дали това е неговият избор и ще се изписва в кои избори е избрал да гласува, той трябва да потвърди избора си.

Ако е избрал да гласува за двата избора, след това се визуализира изборът за президент и вицепрезидент, където той трябва да направи своя избор, след това ще има син бутон, долу вдясно, към избори за Народно събрание (НС), натиска този бутон, прави избора си от бюлетината за народни представители и едва след това има бутон преглед.

Когато натисне бутона "преглед", ще вижда двата избора, които е направил и, ако иска да промени избора си, ще има бутон обратно, но ще се върне отново към бюлетината за президент и вицепрезидент - ако там не иска да променя избора си, трябва да го потвърди, след това отново към НС, отново преглед на избора и ако това е неговият избор, натиска бутон "гласуване".

След натискане на бутона "гласуване" се разпечатват две разписки една след друга, така че е много важно избирателят да изчака звуковия сигнал и тогава да вземе разписките.

Ако е активирано гласуването с карта, но избирателят не натиска нищо на екраните, времето е 3 минути, а не както на предишните избори 5 минути.

"Това е достатъчно време, ако избирателят нищо не прави, избирателната комисия да го попита има ли нужда от съдействие и какво го затруднява, за да му помогне", допълни Росица Матева.

Тя посочи, че около минута и половина ще отнеме гласуването на избирател, ако не се връща много пъти назад.

Какво още обясни заместник-председателят на ЦИК за предстоящото машинно гласуване - вижте във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Европол разби мрежа за онлайн измами - действала от София
Европол разби мрежа за онлайн измами - действала от София
Васил Велев, АИКБ: Трябва незабавно да бъдат компенсирани потребителите на електроенергия
Васил Велев, АИКБ: Трябва незабавно да бъдат компенсирани потребителите на електроенергия