Вълната от COVID в Румъния: Ударен скок на заразени

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
20:38, 11.10.2021
Чете се за: 01:55 мин.
По света
Слушай новината

В съседна Румъния - рязък скок на новозаразените с COVID-19. Болниците са препълнени, страната отчита и рекордна смъртност.

Малко над 34% от възрастното население в Румъния е ваксинирано срещу COVID-19.

Здравните власти съобщават, че 70 на сто от потвърдените нови случаи, както и 93% от смъртните са на неимунизирани хора срещу коронавируса.

На всяка шеста минута един човек почива от COVID-19 в Румъния. Това показва статистиката за първите 10 дни на октомври. Кривата на заразените продължава да расте. Пред болниците е пълно с чакащи линейки.

"В началото имахме 165 легла. Увеличихме ги, но отново не стигат. Всеки ден се нуждаем поне от 10 допълнителни легла", заяви Елена Бололой, директор на Спешна помощ в Дробета - Турну Северин.

Най-големият център за лечение на COVID-19 в Румъния - инфекциозната болница в Букурещ, е препълнен.

"Намираме се пред срив. Няма място за пациентите, които се нуждаят от болнично лечение", допълни Каталин Апостолеску, директор на Инфекциозната болница в Букурещ.

Заради недостига на болнични легла се откриват полеви COVID отделения. Около 1000 пациенти се очаква да бъдат транспортирани в съседна Унгария. Няколко селища в Румъния са с вечерен час и строги мерки.

"Болниците са пълни, навсякъде има болни хора, включително и смъртни случаи. Ако преди не носехме маски, за да се предпазваме, сега държавата ни задължава", каза още жител на Букурещ.

От събота ограничения бяха въведени и в Букурещ.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Повече деца ще ходят на градина след отпадането на таксите в някои общини
Повече деца ще ходят на градина след отпадането на таксите в някои общини
Кризата с недостига на кадри у нас се задълбочава
Кризата с недостига на кадри у нас се задълбочава