НОВИНИ

"Булгаргаз" ще поиска ново увеличение на цената на газа от декември

Николай Минков
от Николай Минков
11:28, 12.10.2021
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

"Булгаргаз" ревизира прогнозата си за поскъпване на газа и ще поиска от Комисията за енергийно и водно регулиране повишение на природния газ от 1 декември. Така цената се очаква да стане 106,96 лева за мегаватчас, съобщиха от държавното дружество.

В началото на септември от държавната компания прогнозираха, че природният газ от 1 ноември ще струва 84,39 лева за магаватчас. Междувременно енергийният регулатор одобри цената да бъде 95,22 лева за мегаватчас. Така ако прогнозата на дружеството е била вярно направена, промяната би трябвало да бъде намаление с 11,37 на сто.

Тогава новата прогноза на "Булгаргаз" е за увеличение от почти 27% спрямо прогнозата за ноември.

Основна причина за поскъпването на синьото гориво е повишаване на цените му на международните пазари. Очаква се котировките на газа да продължат да растат до края на идващата зима. България не се влияеше от пазарните цени до 2019 г. когато обаче предоговори договора си с основния доставчик - "Газпром експорт". Така в изчислението на цената влезе пазарна компонента с голяма тежест, както и задължителното определяне на цените всеки месец.

У нас природният газ е основна суровина за производство на топлинна енергия. Заради промените в цените на природния газ се променят цените на парното, топлата вода и електроенергията. Според изискванията на закона за енергетиката, те могат да бъдат променени шест месеца след последната промяна, която беше през юли. Така очакванията са, че от 1 януари в България ще осъмнем с повишени цени на тока, топлата вода и парното.

Прогнозите до този момент показват, увеличение на цената на електроенергията с между 20 и 30% за битовите абонатите, както и поскъпване на парното с между 30 и 40 на сто. От Комисията за енергийно и водно регулиране обаче обещават да направят всичко възможно за да намалят тези увеличения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Веселин Марешки се кандидатира за президент
Веселин Марешки се кандидатира за президент
Представителят на Балкан Варвара не беше допуснат на конгреса на БФС
Представителят на Балкан Варвара не беше допуснат на конгреса на БФС