НОВИНИ

До края на октомври ще се проведе нов кръг от преговорите София-Скопие

Александър Марков
от Александър Марков
11:08, 12.10.2021 (обновена)
Чете се за: 02:25 мин.
По света
Слушай новината

До края на октомври ще приключи четвъртият кръг преговори между София и Скопие по протокола, с който югозападната ни съседка ще даде шест гаранции за изпълнение на Договора за приятелство и добросъседство от 2017 г., обясни външният министър Светлан Стоев, който прие хърватския си колега Горян Гърлич-Радман.

И ако се постигнат задоволителни резултати и се постигне съгласие по текстовете, които трябва да залегнат в този протокол междуправителствен и бъде одобрен от МС, съответно той ще бъде подписан от двамата външни министри, обясни Стоев.

Очаква се и заседанието на Съвместната историческа комисия на 21 октомври.

Бяха предадени българските предложения за текстове по двустранния протокол на междуправителствено ниво. Имаме постигнати резултати в секторната част по всички въпроси, обясни външният министър.

Хърватският външен министър Гордан Гърлич-Радман, който е прекарал част от дипломатическата си кариера в България и говори български език, обясни, че подкрепата на Загреб за Скопие е с условия.

Сигурен съм, че всички въпроси между София и Скопие ще бъдат решени в приятелски дух. И България, и Република Северна Македония са приятели на Хърватия и ние искаме да видим решение на спора между тях.

Ако протоколът бъде одобрен от двете страни, ще продължат разговорите с еврокомисаря по разширяването Оливер Вархей.

Тази тема ще бъде водеща през следващите два месеца, каза министърът.

До постигането на консенсус София ще следи изкъсо за правата на хората с българско самосъзнание в Скопие.

През последните месеци София получава десетки сигнали за гонения и преследване срещу граждани на РСМ с българско самосъзнание.

Сред условията, които се очаква да бъдат в протокола, са да спре езикът на омразата, македонските българи да бъдат записани в Конституцията на РСМ като държавотворен народ и да бъде прекратена фалшификацията на историята там.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Даниела Дариткова се оттегля от политиката
Даниела Дариткова се оттегля от политиката
Задържаха мъж с амфетамин, марихуана, екстази и кокаин в София
Задържаха мъж с амфетамин, марихуана, екстази и кокаин в София