НОВИНИ

Рекордно увеличение: КЕВР се съгласи да вдигне цената на газа с 36%

Гергана Гайдарова
от Гергана Гайдарова
18:22, 01.10.2021 (обновена)
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

Рекорден скок на цената на газа прие Комисията за енергийно и водно регулиране днес. По искане на "Булгаргаз" синьото гориво скача с 36%. Това ще доведе и до шоково поскъпване на основни стоки, смятат производители.

В цифри одобреното днес от КЕВР увеличение изглежда така: При цена за от 64,40 лв. през септември, през октомври клиентите на "Булгаргаз" ще плащат с 25 лева повече или 95 лева за всеки мегават час. От дружеството аргументираха сериозното увеличение с рекордните цени на европейските пазари, където днес мегават час стигна 100 евро.

Според изпълнителния директор на "Булгаргаз" Николай Павлов цените на газа в Европа, респективно в България, се покачват, тъй като през есенно-зимния сезон газохранилищата на Стария континент са се изпразнили. В същото време е започнало да расте потреблението на енергийни ресурси.

Тенденцията за поскъпване на синьото гориво най-вероятно ще се запази, прогнозираха още от дружеството.

"Важно е да се знае, че въпреки това увеличение на цената, "Булгаргаз" ще продава природния газ между 26 и 30% по-евтино в сравнение с цените на европейските газови пазари. Което означава, че българският потребител ще заплаща сравнително по-евтино природния газ. От началото на 2021 г. за тези 9 месеца ние сме постоянно с над 20% ценово по-ниско в сравнение с европейските газови пазари", уточни изпълнителният директор.

След приетото днес шоково увеличение на цените на газа производители вещаят скок и в цените на основни стоки и услуги, а някои хора вече обмислят да сменят начина си на отопление.

Производители са притеснени от драстичното поскъпване на природния газ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Монфис се завърна на Sofia Open с експресна победа
Монфис се завърна на Sofia Open с експресна победа
Кой влиза в Инициативния комитет, който ще подкрепи проф. Анастас Герджиков за президент
Кой влиза в Инициативния комитет, който ще подкрепи проф. Анастас Герджиков за президент