Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Рекордно увеличение: КЕВР се съгласи да вдигне цената на газа с 36%

Гергана Гайдарова
от Гергана Гайдарова
18:22, 01.10.2021 (обновена)
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

Рекорден скок на цената на газа прие Комисията за енергийно и водно регулиране днес. По искане на "Булгаргаз" синьото гориво скача с 36%. Това ще доведе и до шоково поскъпване на основни стоки, смятат производители.

В цифри одобреното днес от КЕВР увеличение изглежда така: При цена за от 64,40 лв. през септември, през октомври клиентите на "Булгаргаз" ще плащат с 25 лева повече или 95 лева за всеки мегават час. От дружеството аргументираха сериозното увеличение с рекордните цени на европейските пазари, където днес мегават час стигна 100 евро.

Според изпълнителния директор на "Булгаргаз" Николай Павлов цените на газа в Европа, респективно в България, се покачват, тъй като през есенно-зимния сезон газохранилищата на Стария континент са се изпразнили. В същото време е започнало да расте потреблението на енергийни ресурси.

Тенденцията за поскъпване на синьото гориво най-вероятно ще се запази, прогнозираха още от дружеството.

"Важно е да се знае, че въпреки това увеличение на цената, "Булгаргаз" ще продава природния газ между 26 и 30% по-евтино в сравнение с цените на европейските газови пазари. Което означава, че българският потребител ще заплаща сравнително по-евтино природния газ. От началото на 2021 г. за тези 9 месеца ние сме постоянно с над 20% ценово по-ниско в сравнение с европейските газови пазари", уточни изпълнителният директор.

След приетото днес шоково увеличение на цените на газа производители вещаят скок и в цените на основни стоки и услуги, а някои хора вече обмислят да сменят начина си на отопление.

Производители са притеснени от драстичното поскъпване на природния газ

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Монфис се завърна на Sofia Open с експресна победа
Монфис се завърна на Sofia Open с експресна победа
Кой влиза в Инициативния комитет, който ще подкрепи проф. Анастас Герджиков за президент
Кой влиза в Инициативния комитет, който ще подкрепи проф. Анастас Герджиков за президент