Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Кой влиза в Инициативния комитет, който ще подкрепи проф. Анастас Герджиков за президент

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:15, 01.10.2021
11496
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

В Инициативния комитет, който издига кандидатурата на проф. Анастас Герджиков за президент, ще влязат 12 ректори на университети, научи "По света и у нас". Валя Балканска и Богдана Карадочева също са част от комитета.

Интересното е, че в Инициативния комитет виждаме имена, които са силно свързани с дясното политическо пространство като Богдана Карадочева, която казва, че подкрепя проф. Анастас Герджиков, защото ни трябва смирение.

Стефан Цанев също застава зад професора, защото е изцяло различен от действащия президент и по думите му ще има интересен сблъсък на идеи, философия и визия между двамата.

Имаме индикации и за други символни за десницата лица, но още не може да ги кажем, защото не са ни потвърдили лично.

Валя Балканска потвърди, че е част от Комитета, защото за нея проф. Герджиков е нов човек и иска да го подкрепи.

И Теодосий Спасов влиза в Инициативния комитет с аргумента, че ни трябва единение, а не разделение.

Подобни са аргументите и на проф. Николай Овчаров и на проф. Румяна Коларова.

"Смятам наистина, че той е човек, който може да умиротвори нацията. Честно казано, това е голямата ми мечта. Най-сетне да мирясаме, стига вече сме се конфронтирали българите. В края на краищата една нация, един народ сме. Мисля, че и с първите изявления, а и доколкото го познавам, това е човек, който действително ще допринесе в тази насока", каза проф. Овчаров.

"Активът, с който проф. Герджиков влиза като конкурент на Радев, е нещо, което аз високо ценя. При проф. Герджиков няма да има това желание да концентрираш власт, това желание да контролираш всичко. Това, което забелязваме при президента Радев. Също много важно е да подчертаем, че проф. Герджиков едва ли ще влиза в такъв тип бабаитлътски стълкновения, на които е склонен Румен Радев", коментира проф. Коларова.

Макар и още да не е потвърдена официално, подкрепата от страна на ГЕРБ за кандидатурата на проф. Герджиков изглежда все по-сигурна. Според наши източници документите за регистрацията на Инициативния комитет в ЦИК се подготвят от юриста и депутат от ГЕРБ в последния парламент Радомир Чолаков.

Твърди се още, че той ще бъде едно от лицата на Инициативния комитет, дори е твърде възможно и да го оглави. Срокът за регистрация на Инициативните комитети за издигане на кандидатури за президентските избори е до 17.00 ч. в понеделник, 4 октомври.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Рекордно увеличение: КЕВР се съгласи да вдигне цената на газа с 36%
Рекордно увеличение: КЕВР се съгласи да вдигне цената на газа с 36%
Хаджигенов определи кандидатурата на проф. Герджиков за президент като безсмислена
Хаджигенов определи кандидатурата на проф. Герджиков за президент като безсмислена