НОВИНИ

Ректорът на СУ ще бъде подкрепен от ГЕРБ за кандидат-президент (ОБЗОР)

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
18:02, 01.10.2021
Чете се за: 04:10 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Коалицията ГЕРБ-СДС ще подкрепи кандидатурата на проф. Анастас Герджиков за президентския вот. Това обявиха лидерите на двете формации. Самият Герджиков определи себе си като балансьор и обединител.

След като вчера проф. Анастас Герджиков потвърди, че ще се кандидатира за президент, днес стана ясно и че ще бъде подкрепен от ГЕРБ-СДС и хора от дясното и дясно-центристкото пространство. Той обаче не пожела да каже кой участва в Инициативния му комитет, каза че ще говори след два дни. Каза още, че се вижда като обединител на всички български партии и граждани.

Кой влиза в Инициативния комитет, който ще подкрепи проф. Анастас Герджиков за президент

Преди откриването на новата учебна година ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков даде кратко изявление за медиите, свързано с кандидатурата му за президент. Каза, че може да е полезен с това, че има качества да олицетворява единството на нацията.

Аз съм ректор на най-големия и сложен български университет, аз съм председател на Съвета на ректорите и опитът ми за това да балансирам между интересите на хора с различни интереси, така че всички да се почувстват удовлетворени от някакъв справедлив резултат, е голям, коментира проф. Анастас Герджиков, ректор на СУ.

Каза, че единствената му мотивация е, в момент, в който политическото и социалното тяло е разпокъсано, да помогне за обединението на всички партии и всички българи. Въпреки че обяви, че няма да отговоря на въпроси, все пак проф. Герджиков обясни, че ГЕРБ-СДС подкрепят кандидатурата му.

Аз разговарям с мои приятели най-вече от дясно и дясноцентристкото пространство от месеци, през последната седмица разбрах, че ПП ГЕРБ е готова да подкрепи тази кандидатура, ще разговарям с всички партии, най-вече с десните и дясноцентристките партии, допълни проф. Анастас Герджиков, ректор на СУ.

Проф. Герджиков не пожела да каже днес кои са хората от Инициативния му комитет. Каза че ще отговори на този въпрос и всички други след два дни, когато ще бъде обявен самият Инициативен комитет. Но добави:

Ще приема подкрепа от всички партии, моята главна цел е да обединим всички български партии и всички български граждани, няма да откажа подкрепа на никой, смятам, че всички могат да помогнат за това обединение.

Каза и че ако желанието му е било да се сдобие с пост - първо има такъв и второ - преди пет години вече е имал покана за участие в президентските избори от една от най- големите партии.

Бойко Борисов: Проф. Герджиков е човек, който би могъл да обединява нацията

На откриването на новата учебна година беше и министърът на образованието и науката проф. Николай Денков, близък до Кирил Петков и Асен Василев, които подкрепят президента Румен Радев.

БНТ: Как ще коментирате кандидатурата на проф. Герджиков за президент?

Проф. Николай Денков, министър на образованието и науката: Днес откриваме Академичната година, както видяхте, никой не си позволи да говори за политика и аз не искам да го правя.

В словото си днес проф. Герджиков пожела на студентите да не се изкушават от най- лесната и доходна професия, а да следват тази, която им носи радост.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тома Биков: Проф. Герджиков е истинска алтернатива на Румен Радев
Тома Биков: Проф. Герджиков е истинска алтернатива на Румен Радев
Съдът остави за постоянно в ареста четиримата задържани след гонка с полицията
Съдът остави за постоянно в ареста четиримата задържани след гонка с полицията