НОВИНИ

С какво качество е храната в училищните столове

bnt avatar logo
от БНТ
17:26, 01.10.2021
Чете се за: 03:35 мин.
Още
Слушай новината

Агенцията по безопасност на храните извърши засилени проверки на столовете и търговските обекти, които предлагат храна на ученици. До момента са проверени 25 обекта в Благоевградска област, като са съставени 5 предписания за отстраняване на проблеми, свързани предимно със сградния фонд.

Едно от училищата, които провериха инспекторите в Благоевград, е Четвърто основно. Изхранването на децата там е организирано чрез кетъринг фирма, която ежедневно доставя закуска и обяд на учениците.

Всяка порция е индивидуално опакована, с необходимите етикети.

Кухнята сме я проверявали. Установили сме, че се спазват изискванията на наредбата. Съгласно изискванията на наредбата, суровините, които се
използват за приготвяне на ястия, трябва да бъдат по стандарт, да няма дехидрогенирани мазнини, това са неща, с които бизнес операторите са запознати, следят ги по етикетите на продуктите и преценяват дали това, което е упоменато отговаря на изискванията, обяснява Калинка Милушева, Агенция по безопасност нахраните в Благоевград.

Приборите, които използват учениците, също се доставят от фирмата и са опаковани поотделно. А в стола непрекъснато се извършва дезинфекция.

Имаме топла вода със сапун, като влизат тук, общо взето се стараем хигиената да бъде според изникванията на министерството на здравеопазването и военното министерство. Самото хранене се извършва по определен график. В зависимост от това, кога свършват учебните часове на учениците. Малките се хранят по-рано от големите, казва Илиян Чапкънов, директор на 4-о OУ "Д. Дебелянов".

Родителите винаги имат достъп до седмичното меню. Децата, които имат непоносимост към определени храни или са вегетарианци, могат да си носят обяд от вкъщи.

Всяка седмица менюто е различно. Родителите са запознати с менюто и избират дали определен ден дето ще се храни или няма да се храни. Нямаме ограничение учениците да вкарват храна от вкъщи в стола, така че е свободно за всички, казва Илиян Чапкънов, директор на 4-о OУ "Д. Дебелянов".

При проверките тази година нарушения, свързани с безопасността на храната в нито едно училище, не са открити.

Проблем според проверяващите е Наредбата, в която няма ограничение за продажбата на храни, неподходящи за подрастващите в търговските обекти, които са извън училището, но на метри от него.

Те не се намират на територията на училището и могат да търгуват с всички произвеждани от производителите храни. Там няма ограничения. Ние не можем да спрем детето да излезе и да заобиколи улицата и да си купи от най-близкия павилион нещо, което то харесва, допълва Калинка Милушева, Агенция по безопасност нахраните в Благоевград.

Продуктите, които обаче се предлагат в търговските обекти в учебните заведения, трябва да отговарят на определени изисквания.

Храните, съдържащи неподходящи за децата вещества, се връщат към производителите.

Репортер: Ирина Николова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Херо Мустафа посети Служба "Военно разузнаване"
Херо Мустафа посети Служба "Военно разузнаване"
Амониевият азот в района на заседналия кораб остава в обичайни стойности
Амониевият азот в района на заседналия кораб остава в обичайни стойности