НОВИНИ

Мярката 60 на 40 продължава до края на годината, но с нов дизайн

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
14:46, 01.10.2021 (обновена)
Чете се за: 01:20 мин.
У нас
Слушай новината

350 милиона лева за удължаване на мерките 60 на 40 и "Запази ме" ще даде държавата до средата на следващата година. Това стана ясно след заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Бюджетът на "Запази ме" е 100 милиона лева. По програмата могат да кандидатстват самоосигуряващи се и фирми, чиято дейност е спряна от здравните власти, заради COVID-19. Служителите ще получават 75% от дохода, върху който са осигурени.

Мярката 60 на 40 е удължена до края на годината. За нея са осигурени 250 милиона лева. Подкрепата обаче е обвързана със загубите на съответната фирма. Ако те са 40% - помощта остава 60%. В случай, че оборотът е намалял с 30%, компенсацията от държавата ще бъде 50%.

"Бяха изказани редица становища от страна на синдикатите и работодателите за намаляване на прага за достъп до тази подкрепа, но в крайна сметка се обединихме около това да подкрепим проекта на Постановление, така както е предложен. За да може бизнесът до края на октомври месец да кандидатства за месеците август и септември за подкрепа", обясни служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Защо преди мачове на Уест Хем летят сапунени балончета?
Защо преди мачове на Уест Хем летят сапунени балончета?
България – Чехия на Световното по волейбол до 21 години в събота
България – Чехия на Световното по волейбол до 21 години в събота