Кьовеши не е получила официално българските предложения за делегирани прокурори

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
14:23, 01.10.2021
Чете се за: 01:50 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Европейската прокуратура все още не е получила официално шестте български предложения за делегирани прокурори, съобщиха от институцията за БНТ.

Прокурорската колегия към Висшия съдебен съвет избра преди три седмици нови шестима кандидати, след като първоначално предложените от България бяха отхвърлени от европейския главен прокурор Лаура Кьовеши.

Кьовеши направи отчет днес в Комисията по бюджетен контрол на Европарламента за първите 4 месеца на функциониране на Европейската прокуратура.

В момента институцията разследва 350 случая на съмнения за злоупотреби с евросредства на стойност 4,6 милиарда евро. От 1 юни, когато Европейската прокуратура започна работа, до сега са получени над 2000 сигнала за злоупотреби. Сигналите идват от различни източници като европейските граждани също могат да сигнализират за нарушения на сайта на институцията.

В Европейската прокуратура участват 22 държави членки от ЕС, те имат право на 140 делегирани прокурори. До сега са назначени 91, съобщи Кьовеши. Словения е единствената държава, която все още не е предложила своите кандидати. Според Кьовеши това затруднява много работата не само на място, но и на цялата институция.

Кьовеши каза, че Европейската прокуратура има нужда от повече средства, макар че бюджетът беше увеличен три пъти за тази година. От Еврокомисията заявиха, че са склонни за преразгледат бюджета на институцията и средствата в бъдеще да бъдат увеличени.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
България – Чехия на Световното по волейбол до 21 години в събота
България – Чехия на Световното по волейбол до 21 години в събота
"Булгаргаз" поиска 36% увеличение на цената на природния газ
"Булгаргаз" поиска 36% увеличение на цената на природния газ