НОВИНИ

Проф. Герджиков: ГЕРБ е готова да подкрепи моята кандидатура за президент

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
10:00, 01.10.2021
Чете се за: 03:15 мин.
Избори 2023
Слушай новината

Ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков потвърди, че е приел поканата на инициативен комитет да се кандидатира за президент.

"Разговарям с мои приятели от дясното и дясноцентристкото пространство от месеци. През последната седмица разбрах, че ПП ГЕРБ е готова да подкрепи тази кандидатура. Ще разговарям с всички партии. Най-вече с десните и дясноцентристките партии", каза още той.

"Смятам, че мога да бъда полезен именно с това, че имам качествата да олицетворявам единството на нацията. Единствената ми мотивировка в момента, в който политическото и социалното тяло е разпокъсано, да работя за обединението на всички партии и всички българи", смята проф. Герджиков.

Допълни още, че след два дни ще отговори на всичките въпроси около неговата кандидатура, когато обявят инициативния комитет.

Подчерта, че ще приеме подкрепа от всички партии, защото главната му цел е да обединят всички партии и български граждани. "Няма да откажа подкрепа от никого. Смятам, че всички могат да помогнат за това обединение. Амбицията ми е да обединя българския народ", каза той.

Проф. Герджиков коментира още и случаят с Петър Илиев. По думите му той не е приключил. Когато проверката на комисията приключи, ще бъдат предприети съответните действия.

"Не само аз, но и деканът на Юридическия факултет, не знаехме за случая, но не знаехме, че съществува Петър Илиев", допълни ректорът на СУ.

Герджиков открива академичната учебна година. Събитието се състои в Университетската ботаническа градина. Гост на академичната общност е и министърът на образованието и науката проф. Николай Денков.

Ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков: Приех да бъда издигнат за кандидат-президент

Вчера стана ясно, че проф. Анастас Герджиков е приел предложение да се включи в кандидатпрезидентската кампания.

Проф. Герджиков е втори мандат ректор на най-старото висше учебно заведение у нас. За първи път е избран да ръководи Софийския университет "Св. Климент Охридски" на 17 ноември 2015 г. На заседание на Общото събрание през ноември 2019 г. беше преизбран като ректор.

Вижте повече в прякото включване на Елиана Димитрова

По повод медийни запитвания КПКОНПИ разпространи решението си от 2020 г, с което не установява конфликт на интереси по отношение на проф. дфн Анастас Герджиков с проф. дпн Мария Герджикова.

Твърденията в публикациите са, че проф. Герджиков е сключил с неговата майка договор за извършване на изследване на потребностите по български език и литература в българските общности в чужбина, срещу което е получила възнаграждение в размер на 9000 лв.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Боян Магдалинчев: Изборът за председател на ВКС не е предрешен
Боян Магдалинчев: Изборът за председател на ВКС не е предрешен
Кога пускат парното в София?
Кога пускат парното в София?