НОВИНИ

Приликите и разликите между Радев и Герджиков. Коментар на Цветеслава Гълъбова и Стойчо Стойчев

bnt avatar logo
от БНТ
08:15, 01.10.2021
Чете се за: 03:50 мин.
Политика
Слушай новината

В студиото на "Денят започва" психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова и политологът доц. Стойчо Стойчев откроиха приликите и разликите между кандидатите за президент - проф. Анастас Герджиков и Румен Радев.

Според Стойчев общото между двамата кандидати е по-малко, отколкото различията. Д-р Цветеслава Гълъбова заяви, че и проф. Герджиков, и президентът Радев са балансирани и спокойни хора, които могат да представят държавата достойно.

Ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков: Приех да бъда издигнат за кандидат-президент

"Моите очаквания са Румен Радев и Илияна Йотова да спечелят изборите и през следващите пет години на най-високия държавен пост да са двама интелигентни, реализирани хора с ясни житейски и професионални биографии, хора които обичат своя народ, не го наричат "лош човешки материал", по чиито шкафчета няма пистолети, които не използват трибуквия, обект на гинекологията в разговорите си, които не ни излагат на международната сцена чрез козируване, правят разлика между торта, сахер и кафе и хора, които всъщност обединиха около себе си българския народ в битката срещу простащината, арогантността, войнстващия привитимизъм, които бяха издигнати в ранг почти на държавна политика и се бяха превърнали в билет за първа класа, и които застанаха на страната на битите, унижените и бедните", каза д-р Цветеслава Гълъбова.

"Хубавото за нас като избиратели е, че имаме избор. Това са двама напълно различни кандидати. Президентът Радев е сочен като фаворит от всички демоскопски проучвания, но пък той представлява един тип кандидат, който не само обединява, но предизвиква някакви реакции срещу себе си. Хубаво срещу него е да имаме не разединител, човек, който квалифицира с лека ръка прокурори, министри, нарича ги мутри и иска да ги вади навън, а такъв, който търси диалог и компромис. Смятам, че проф. Герджиков е такъв тип кандидат. Той винаги е бил много диалогичен, много екипен човек и в работата си е доказал, че може да постига консенсус и да намира решения в сложни ситуации, в които много конфликт на интереси са сблъскани на една маса и без да приоритизира някой пред останалите, успява да намери вариант, който да работи за всички. Не мога да го нарека по-малко интелигентен от ген. Румен Радев, на всичкото отгоре, той е потомствен интелектуалец", каза от своя страна доц. Стойчо Стойчев.

Стойчев смята, че имаме достойни водещи кандидати и ако има още един-двама интересни кандидати, които да внесат малко разнообразие на дебата, бихме имали една интересна кампания.

Според Гълъбова това, че Румен Радев е военен летец, не го прави по-малко интелигентен и той би искал да има дебат, а един кандидат като Герджиков гарантира, че ще се получи хубав, интелигентен дебат.

Вижте целия разговор във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В последния момент: Избегнаха парализирането на правителството на САЩ
В последния момент: Избегнаха парализирането на правителството на САЩ
Валери Симеонов: Анастас Герджиков е скромен, достоен човек
Валери Симеонов: Анастас Герджиков е скромен, достоен човек