НОВИНИ

Подготвят евакуацията на екипажа на заседналия край Камен бряг кораб

bnt avatar logo
от БНТ
07:38, 01.10.2021 (обновена)
Чете се за: 01:52 мин.
У нас
Слушай новината

Община Каварна въведе частично бедствено положение заради ситуацията със заседналия кораб. Има поставени полицейски постове, няма да бъдат допускани цивилни граждани и туристи до скалите в близост до кораба. Трябва да се осигури възможност за евакуация на екипажа на "Вера Су".

По последна информация от късно снощи има пренасяне на техника и машини до плавателния съд. Очаква се днес да започне изграждането на конструкции, които да помогнат при евакуацията на екипажа. Основният фактор е времето.

"Днес ще е най-рисковият момент, от понеделник се очаква времето да се подобри, при силни ветрове водата бързо се вдига, днес ще е най-критичният момент за кораба, в местността Яйлата има много скрити капани, задната част се повдига, но носовата част е забита в брега, в скалите, торовете ще попречат на някои риби", заяви в "Денят започва" Георги Георгиев, кмет на село Българево.

Фирмата, участвала в акцията за "Курск", подготвя план за кораба край Камен бряг

От снощи е въведено частично бедствено положение за 7 дни в резервата Яйлата. Заради лошото време операцията по разтоварването и изтеглянето на заседналия кораб е временно преустановена.

При усложняване на метеорологичната обстановка са обсъдени два варианта за евакуация на екипажа. Единият е с хеликоптер на ВМС, другият е по суша, като ще се търси съдействие от пожарникари от Варна и Добрич.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Репортер: Мариана Малева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха двама в Люлин с 18 кг тютюн за наргиле без бандерол
Задържаха двама в Люлин с 18 кг тютюн за наргиле без бандерол
Блокадите между Косово и Сърбия падат утре: Как реагираха на новината косовските сърби?
Блокадите между Косово и Сърбия падат утре: Как реагираха на новината косовските сърби?