НОВИНИ

НСИ: Ще има глоби за тези, които агресивно пречат да се извърши преброяването

bnt avatar logo
от БНТ
09:10, 01.10.2021
Чете се за: 01:50 мин.
У нас
Слушай новината

Ще има глобени, не в голям размер, не в голям обем хора, това ще бъдат предимно хора, които агресивно пречат да се проведе преброяването, било то за тях самите, било за техни съседи, роднини, за електронното преброяване няма глоби. Това каза в "Денят започва" Сергей Цветарски, председател на Националния статистически институт.

2 милиона 403 458 са се преброили електронно, по думите му това е доста по-ниско от очакваното.

"В началото нашият сайт беше атакуван, което не позволи на хората да достигнат до приложението и да се преброят електронно. Призовавам хората, които ще бъдат посетени от преброителите, нека им съдействат. Продължаваме с обхода", допълни Сергей Цветарски.

По думите му са взети мерки, преброителите са снабдени със средства за защита от коронавирус, проверени са за съдебно минало, спазват отстоянието.

"Декември месец ще имаме първите данни, окончателните данни ще са готови в средата на 2022 година", добави Сергей Цветарски.

Според него е необходим по-добър адресен регистър при следващото преброяване.

"Най-добре е хората да намерят контакт с преброителя или да издиктуват кода, който са получили при електронното преброяване, по телефона", каза още Сергей Цветарски.

Електронното преброяване приключи. В следващите дни хората, които не са се преброили през интернет, ще могат да го направят само чрез преброителите.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Юбилей на ВВС: Излагат бойна техника на площад "Свети Александър Невски"
Юбилей на ВВС: Излагат бойна техника на площад "Свети Александър Невски"
Какво време ни очаква през октомври?
Какво време ни очаква през октомври?