НОВИНИ

Производители са притеснени от драстичното поскъпване на природния газ

bnt avatar logo
от БНТ
20:20, 01.10.2021
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

Поредното увеличение на природния газ ще доведе до шоково поскъпване на основни стоки и услуги, категорични са производители от региона на Пловдив и Русе. Заради новите цени на газта битови абонати от селата от община Раковски дори обмислят да преминат на друг вид отопление.

В Тракия Икономическа зона повече от 50% от предприятията ползват природен газ за производствената си дейност и за отопление. Сред тях е завод в село Стряма, в който се произвеждат конфитюри.

"Миналата година по време на май месец беше около 30 лв. мегават часа, тук съм извадил фактури от август месец, който е 37 лв. мегават часа цена. Май месец тази година е било вече 66 лв. мегават часа, август месец т.е. година след тази фактура, която ви показвам, е 77 лв. На мегават час. От 30 на 77 лв. това са няколко пъти увеличение", коментира собственикът на фирмата Георги Жеков.

След новото увеличение от фирмата прогнозират, че цените на продуктите на пазара ще скочат още веднъж шоково до няколко месеца.

"Освен че се вдига при нас цената на преработка, преди това тя се е вдигнала при нашите доставчици", допълни Жеков.

Домът на Георги Копърдъков, който живее със семейството си в Стряма, е газифициран от осем години. Казва, че до момента през зимния период са заплащали средно по 250 лева на месец, но сега газта ще им струва минимум 350 лева месечно.

"Много е, много е, сега нещо, 2 - 3% по се преживява, но така драстично, то ще се отрази и на други стоки и всичко, което е свързано с газта", коментира той.

Обяснява, че е вложил осем хиляди лева за закупуване на уреди, за газифициране на семейното жилище, но сега може да се наложи да преминат към друг вид отопление.

Русенска фабрика за производство на чорапи също използва природния газ за отопление. Досега разходите им са били около 4000 лева месечно, а поскъпването на газта сега ги изправя пред нови проблеми.

"От една страна, ние трябва да запазим специалистите, с които работим, от друга страна, имаме поръчки, които трябва да изпълняваме, които са на договорени цени. Не на последно място е това, че все пак ние имаме ангажименти към финансови институции, към банки, трябва да мислим и за това", заяви представителят на фирма за производство на чорапи Даниел Джумалийски.

За момента обаче не обмислят увеличаване на цената на продукцията си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жители на Световрачане живеят в страх от рецидивист
Жители на Световрачане живеят в страх от рецидивист
Полюсни емоции след издигането на ректора на СУ за кандидат-президент
Полюсни емоции след издигането на ректора на СУ за кандидат-президент