НОВИНИ

Радостин Василев, ИТН: Поскъпването на газа ще доведе до увеличаването на цените на основни продукти на пазара

bnt avatar logo
от БНТ
19:23, 01.10.2021
Чете се за: 05:07 мин.
У нас
Слушай новината

Това, което се случва с одобрението на регулатора на предложената от "Булгаргаз" цена, е неизбежно. Това е наистина шоково поскъпване на цената на газа от 1 октомври.

Така Радостин Василев от "Има такъв народ" коментира увеличаването на цената на газа в предаването "Още от деня".

"Основният проблем е, че това ще доведе до увеличаване на цените на основни продукти на пазара и най-вероятно ще се случи така, че ще трябва да се взимат мерки от държавата. Не съм сигурен, че в момента се разполага с инструменти, които да го направят, защото това е свободен пазар, пазарът се регулира от различни търговски и нетърговски механизми, и защото България е зависима от един доставчик", коментира Радостин Василев.

Василев каза още, че от "Има такъв народ" са предложили няколко мерки.

"Трябва да се помогне на бизнеса, като цената на свободната борса да бъде намалена. Тези мерки са напълно релевантни", смята Василев.

Относно президентските избори и кандидатурата на проф. Анастас Герджиков, Василев потвърди, че "Има такъв народ" подкрепя Румен Радев. Той смята, че Радев е сериозен противник, защото има уважението на средите. Според него проф. Герджиков е човек, с когото президентът ще направи сериозна битка и съревнование.

"Не считам, че ГЕРБ имаха възможност да кандидатират пряко кандидат, който да устои или да не бъде разгромен от президента Радев. Ние подкрепяме президента Радев. Не бих казал, че генерал Радев е готов на война, той е готов на война най-вероятно срещу мафията, която беше окупирала държавата. Той е единственият президент до момента, който е обединил максимално широк кръг от хора", смята Василев.

Според него президентът Радев ще победи на президентските избори.

Петър Илиев е напуснал поста си в СУ по свое желание

По темата с плагиатството и Петър Илиев, Радостин Василев коментира:

"Не съм изненадан, че за пореден път е засегната темата Петър Илиев. Изключително голям специалист, с изключително успешна адвокатска практика. Той беше подложен на невиждана атака. Ако той е плагиатствал, трябва да си понесе отговорността. Темата Петър Илиев е силно търсена от хора, които искат да засегнат "Има такъв народ" и лично Слави Трифонов, а не толкова Петър Илиев".

Относно прогнозните резултати на социологическите агенции, Василев отдава първото място на ГЕРБ на изградени дълготрайни зависимости, не на истинска електорална подкрепа. Той смята, че голяма част от хората, които отиват да гласуват за ГЕРБ, са в "жестока зависимост".

"Медийният удар, който понесохме от т.нар. ни партньори в последното Народно събрание, нанесе вреди до такава степен, че ние в момента обясняваме на хората защо не сме виновни. Имаме отговорност затова, че в двата последни парламента и двата приети закона са основно дело на "Има такъв народ", заяви Василев.

Филип Станев и Станислав Балабанов от ИТН са част от Инициативния комитет на Румен Радев

Той не приема твърденията, че ИТН са причината да няма правителство. Да постигне баланс в политиката е политическата мечта на ИТН за следващите избори. Той смята, че трябва да се постигне нещо, което да може да конструира един работещ парламент и правителство.

По казуса Татяна Дончева, той коментира, че не съжалява, защото е казал истината. "Надявам се такива хора като госпожа Дончева да не присъстват в политическия живот. Нямам отрицателни чувства към нея", заяви Василев.

"В последния парламент всички бяха опозиция на всички. Готови сме на сериозни разговори, на компромиси с политики, които да направят така, че да може да има правителство. Сега е шансът на дипломатите да излязат на сцената и да решат въпроса с бъдещето на България", заяви представителят на "Има такъв народ".

Относно изборите за президент на БФС, Василев каза, че заявява подкрепата си за Димитър Бербатов.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доц. Гломб: Между 3 и 5% от хората не изграждат качествен имунитет при каквато и да е ваксина
Доц. Гломб: Между 3 и 5% от хората не изграждат качествен имунитет при каквато и да е ваксина
Гаел Монфис: Чувствам се великолепно в София
Гаел Монфис: Чувствам се великолепно в София