НОВИНИ

Има готовност за бърза евакуация на екипажа на заседналия кораб

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
18:34, 01.10.2021 (обновена)
Чете се за: 04:20 мин.
У нас
Слушай новината

Вече 11-и ден продължава кризата със заседналия край Камен бряг кораб. Въведено е частично бедствено положение за 7 дни в резервата Яйлата. Мотивът е, че има опасност за живота на моряците, които са на бедстващия кораб, а също и от замърсяване на околната среда. Моряците все още на борда на кораба.

Времето продължава да е лошо, вълнението на морето е около 3 - 4 бала. Очаква се повторен оглед на водолази за евентуални пробойни. Около 2800 тона азотни торове са на борда на кораба.

Евакуация на екипажа на заседналия край Камен бряг кораб не е започнала. Изградени са съоръжения, по които екипажът може бързо да напусне плавателния съд при необходимост.

Едното съоръжение е прокарване на спасителна мрежа от скалата към кораба, парапети от въжета и стълби. Поставена е и тринога и система от въжета - т.нар. тролей, обясни Дарин Димитров - директор на Регионална дирекция "Пожарна безопасност", Добрич.

В община Каварна всичко, което зависи от наша страна, сме го направили, осигурили сме места за настаняване, каза Елена Балтаджиева, кмет на Каварна.

9-членният екипаж на кораба е осигурен с храна и вода. Моряците могат да бъдат евакуирани само, ако пожелаят. Изпратено е и писмено искане за евакуация при необходимост и до корабособственика.

Официалният отговор на корабособственика е, че към този момент екипажът се намира в безопасност и не е необходимо напускане на кораба, каза Румен Николов, ГД "Аварийно-спасителна дейност".

Ако се наложи евакуация на моряците при влошаване на времето, те ще бъдат карантинирани.

Има образувано досъдебно производство, говорено е с административния ръководител на Окръжната прокуратура, наблюдаващия прокурор и следователя и лицата, след карантинирането им, ще бъдат разпитани, каза Васил Карапанчев, областен управител на Добричка област.

Военните също помагат с техника в спасителната операция за кораба, заяви министърът на отбраната Георги Панайотов.

С хеликоптер е направено облитане на плавателния съд, за да се реши дали корабът може да бъде разтоварен по въздух. Вариантът е отхвърлен като твърде опасен.

Защото корабът се намира много близо до скали и при един малък, малко по-силен порив на вятъра хеликоптерът може да бъде блъснат в скалите. Освен това, издадено е разпореждане и хеликоптер на Военноморските сили е в 30-минутна готовност да направи евакуация на моряците, които са намират на борда на кораба, каза Георги Панайотов, служебен министър на отбраната.

Според директора на Главна дирекция "Аварийно-спасителна дейност" Румен Николов, липсата на опит и на техника не са позволили успешното разтоварване и изтегляне на кораба. Затова ще се търси помощ от чуждестранни фирми, специализирани в спасителните операции.

Разтоварването пак ще се извърши с плавателни средства и претоварване, засега се водят разговори с плавателен съд, който да подходи в близост и да се намали дистанцията, каза Николов.

Той заяви, че при разтоварването или изтеглянето на кораба, е възможно той да се разцепи на две. Затова има план за укрепването му. Целта е да не се допусне екологична катастрофа.

През следващите 7 дни достъпът до резервата Яйлата остава забранен. Изключение има за журналистите в определен часови пояс. Ограничението се налага заради това, че теренът е опасен и влизането на много хора там е предпоставка за инциденти.

Екип на БНТ-Варна

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В окото на бурята: Дрон засне урагана Сам
В окото на бурята: Дрон засне урагана Сам
Специализираната болница за рехабилитация на деца получи дарение от „Българската Коледа“
Специализираната болница за рехабилитация на деца получи дарение от „Българската Коледа“