НОВИНИ

Все още не са ясни причините за пожара със 7 жертви в румънско ковид отделение

Фани Аронова
от Фани Аронова
19:36, 01.10.2021
Чете се за: 01:52 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

В румънския град Констанца 7 пациенти загинаха при пожар в интензивното отделение на инфекциозна болница. Третата подобна трагедия за по-малко от година става в момент, когато страната преживява четвъртата вълна на пандемията от коронавируса и болниците са препълнени. Президентът Клаус Йоханис посочи, че държавата се е провалила в основната си мисия да защитава гражданите си.

Пожарът, избухнал около 10.00 ч. сутринта, е опустошил интензивното отделение на болницата, където са лекувани болни от COVID-19.

Огънят е потушен за един час. Евакуирани са повечето от 113 пациенти в болницата, но кадри в социалните мрежи показват как хора скачат през прозорците.

Завеждащият отделението е обгазен от дима. От 10 души в интензивното отделение, петима са загинали на място и още двама след извеждането им.

Гневни близки на жертвите обвиниха властите в некадърност. Започва разследване, за да се установят причините за пожара.

Пожарникарите пристигнаха за 7 минути. Задействан е планът за действия в извънредна ситуация и планът за прехвърляне на болните, каза Силвиу Коша, префект на окръг Констанца.

Здравната система в Румъния се задъхва. При рекорден брой новозаразени, днес в болниците се лекуват над 12 500 пациенти с COVID-19.

Но и преди пандемията здравеопазването страдаше от корупция, неефективност и политизирано управление, отбелязва Ройтерс. За последните 30 години държавата е построила една болница, харчи най-малко за здравеопазване в Евросъюза, а десетки хиляди лекари и сестри са емигрирали.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦИК ще сключи договор със "Сиела Норма" за софтуера на машините
ЦИК ще сключи договор със "Сиела Норма" за софтуера на машините
Доц. Гломб: Между 3 и 5% от хората не изграждат качествен имунитет при каквато и да е ваксина
Доц. Гломб: Между 3 и 5% от хората не изграждат качествен имунитет при каквато и да е ваксина