НОВИНИ

Доц. Гломб: Между 3 и 5% от хората не изграждат качествен имунитет при каквато и да е ваксина

bnt avatar logo
от БНТ
19:34, 01.10.2021
Чете се за: 01:57 мин.
Още
Слушай новината

България се различава в цифрите за разболели се ваксинирани, за починали ваксинирани и за положителни ваксинирани. Тепърва ще се разбере каква е причината, това заяви в "Още от деня" вирусологът от Националния център по заразни и паразитни болести доц. Любомира Николаева - Гломб.

Еднодневните резултати не са тези, на чиято база трябва да стъпваме. 4-месечното наблюдение показва, че заразените ваксинирани са 0,7%, посочи тя.

По думите й онова, което е известно на науката е, че от 3 до 5% от общата човешка популация не изгражда качествен имунитет при каквато и да е ваксина, при каквато и да е болест, без да има някакви имунологични отклонения от нормата.

Доц. Любомира Николаева-Гломб беше категорична, че ваксината работи.

По отношение на ваксината имаме данни, които са вече на 1 година и даже на повече от 1 година и на базата на тези данни виждаме, че тя е ефективна. Ваксината, разработена срещу вируса от Ухан е 88% ефективна срещу Делта варианта след поставянето на втората й доза. Еднодозовата е с малко по-слаба ефективност, но действа и тя, отбеляза доц. Любомира Николаева-Гломб.

Според вирусолога причината у нас случаите на заразени да нарастват, се крие в неспазването на мерките и липсата на дисциплина.

80% от хората прекарват инфекцията леко, но те могат да заразят някого, който да я прекара тежко и който дори да не я преживее, затова нека тези 80% да помислят и да проявят съпричастност, призова тя.

Ваксинирайки се, ние пазим и себе си, и околните, каза в заключение доц. Гломб.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Все още не са ясни причините за пожара със 7 жертви в румънско ковид отделение
Все още не са ясни причините за пожара със 7 жертви в румънско ковид отделение
Ботев (Пд) надви ЦСКА 1948 в Коматево
Ботев (Пд) надви ЦСКА 1948 в Коматево