НОВИНИ

ИТН с писмо до правителството с недоволство от европейската енергийна политика

bnt avatar logo
от БНТ
19:52, 12.10.2021
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

"Има такъв народ" е изпратил до правителството писмо с недоволство към европейската енергийна политика. Не може 8 месеца Европа да вижда как се огъва индустрията под натиска на кризата и да няма никакви компенсаторни схеми. Това коментира в "Още от деня" Иван Хиновски, енергиен експерт, депутат от "Има такъв народ" в миналия парламент.

По думите му скокът на цената на газа се очертава около 100 процента повече от началото на годината, след поисканото ново увеличение от 13% от страна на "Булгаргаз".

"Една от основните причини е грешната формула на новия ни договор с "Газпром". Тази формула е рискова, защото тя е свързана с осцилиращи цени. 80% от цената в договора се формира на базата на спот пазарите в Западна Европа, които са волатилни - те се повишават и понижават", допълни Иван Хиновски.

Според него този тип договори е изгоден за страни с големи газови хранилища, които нагнетяват при евтин газ - при спадане на цената си пълнят хранилищата и по този начин регулират цената, търсенето и потреблението през годината.

"Трябва да се върнем към стария тип договор на тръбен газ в дългосрочните договори - те са успокояващи пазара и биха могли да ни донесат спокойствие на цените на газа, но не на електроенергията", добави Иван Хиновски.

По думите му такъв договор е изгоден както за руската страна, така и за нас, защото дава една дългосрочна прогноза за цена, която може да се променя, но не толкова динамично както сега.

Иван Хиновски подчерта, че това, което се случва у нас, се случва и в Европа.

Енергийният експерт посочи, че високата цена на газа в Европа е основната причина, че 80% от потреблението на газ в Европа се доставя в момента от хранилища. И попита защо Европа не създаде един буфер, както има валутен резерв. Това е и тяхното предложение към Европейската комисия. Предлагат и временно суспендиране на европейския механизъм за цените на емисиите.

"Това е един абсурд - цените на емисиите растат при този кризисен пазар. Това е липса на управленска визия на ЕК в този кризисен момент", каза още Иван Хиновски.

Вижте цялото интервю във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гол от пряк свободен удар прекърши младите "лъвчета" срещу Швейцария
Гол от пряк свободен удар прекърши младите "лъвчета" срещу Швейцария
БАН на 152 години: Приз за журналистката на БНТ Мария Чернева
БАН на 152 години: Приз за журналистката на БНТ Мария Чернева