НОВИНИ

Президентската битка: Основните претенденти за "Дондуков" 2

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:12, 12.10.2021
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

Окончателно 24 са кандидатпрезидентските двойки подали документи в Централната избирателна комисия.

Румен Радев и Илияна Йотова, издигнати от Инициативен комитет и подкрепени от редица партии, сред които "Има такъв народ" и БСП, ще се борят за втори мандат. Те превърнаха битката за демокрация в своя кауза. Очакват една толерантна кампания, в която да бъдат водещи идеите, а не компроматите.

Обединението не трябва да е на партии, а на българите около каузи - с тази заявка проф. Анастас Герджиков и Невяна Митева тръгват към президентските избори. Издигнати от Инициативен комитет, зад тях застава ГЕРБ-СДС. Целта им е да върнат нормалността в политическите отношения.

Издигнати от Инициативен комитет и подкрепени от "Демократична България" Лозан Панов и Мария Касимова се впускат в президентската битка, водени от каузата за независимост на съдебната система. Панов е уверен, че характерът, който е проявявал като председател на ВКС, може да продължи да осъществява и като президент.

За първи път в историята си ДПС издигна своя кандидат-президентска двойка - председателят на движението Мустафа Карадайъ и евродепутатът Искра Михайлова. Етапът ДПС като балансьор в политическия живот е отминал - смятат от движението. От ДПС определиха своя кандидат като изключителен - популярен, последователен, предвидим.

Патриотичните формации не се обединиха около един кандидат и всяка издигна свой. Така в надпреварата влизат Милен Михов от ВМРО, лидерите на НФСБ Валери Симеонов, на "Воля" - Веселин Марешки, на "Възраждане" - Костадин Костадинов и на "Атака" - Волен Сидеров.

Кандидати за "Дондуков" 2 са още: Горан Благоев, Луна Йорданова, Цвета Кирилова и Светослав Витков.

Утре в ЦИК ще бъде изтеглен жребият за номерата в бюлетината.



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какви са посланията на политиците дни преди старта на предизборната кампания?
Какви са посланията на политиците дни преди старта на предизборната кампания?
Обвиниха в умишлен палеж родителите на загиналите деца във Варна
Обвиниха в умишлен палеж родителите на загиналите деца във Варна