НОВИНИ

Скок на цената на тока в Европа: Каква е стратегията за действие?

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
16:14, 12.10.2021
Чете се за: 03:47 мин.
Бизнес
Слушай новината

На прага на зимата цените на електроенергията продължават да растат и това предизвиква ледени тръпки не само сред обикновените потребители, но и на глобалните пазари. Стабилизирането на енергийния пазар вече е сред основните теми на европейските лидери.

До каква степен галопиращите цени са в полза на Русия и какви са възможните варианти за действие на Стария континент?

С 600% - с толкова е скочила цената на природния газ за година в Европа. Опасенията са, че това ще доведе до рязък скок на инфлацията и ще увеличи основните лихвени проценти.

Това от своя страна удари капиталовите пазари в Европа и ги направи крайно нестабилни. Складовите наличности на синьо гориво няма да бъдат достатъчни, за да задоволят потреблението през зимата, смятат експерти. Според тях това е и сред причините за скока на цените, както и засиленото потребление на ток заради активното икономическо постковид възстановяване. Въпреки, че по данни на ЕК, газохранилищата на стария континент са пълни на 75%. Решението - повече електроенергия, и то от възобновяеми източници.

"Можем само да се надяваме, че до края на годината и през пролетта ще се произвеждат повече газ и нефт. Решаващото е, че през следващата година ще се произвежда повече. Европа се опита да изработи обща позиция, за да предложи по-широк пазар, и по този начин да намали цената на желания продукт", смята финансовият анализатор Роберт Халвер.

Темата за цените на тока е толкова енергийна, колкото и политическа. ЕС внася 90% от газа, които потребява, като основните доставчици са Норвегия и Русия. И ако Осло увеличи доставяния обем, то Москва все още не го е направила, въпреки изказването на президента Владимир Путин, че страната е готова на подобен ход, за да стабилизира пазара. Представител на "Газпром" обаче заяви, че с приоритет са местните газохранилища. Източници в Брюксел твърдят, че Русия не увеличава доставките на газ, за да си гарантира гладкото начало на работа на "Северен поток" 2. Тръбата ще пренася руски газ до Германия. Москва категорично отрича използването на енергетиката за политически цели.

"Имаме дилема - от една страна е опазването на климата, всичко се затваря - електроцентрали, захранвани с въглища, ядрени централи. От друга страната е все по-необходимото електричество за нуждите на дигитализацията. Цените за електричество са разходите за труд в бъдеще. Защото без електричество няма дигитализация", посочва още Роберт Халвер.

В очакванията на астрономически сметки за топло, темата е сред водещите за европейските лидери. Обсъжда се вариантът ЕС да започне да купува газ, но не всяка страна поотделно, а съвместно. Целта е това да подобри позициите на блока при преговори за цените, и да се сформира стратегически резерв.

Редица държави, сред които Германия, вече започнаха подготовка за очертаващия се тежък зимен сезон. В туитър профила си Федералната служба за гражданска защита и помощ при бедствия разпространи клипове със съвети как да се стоплим през зимата при слабо централно отопление.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожар пламна в къща в центъра на Варна
Пожар пламна в къща в центъра на Варна
Магнитната буря, която удари Земята, достига средното си ниво
Магнитната буря, която удари Земята, достига средното си ниво