НОВИНИ

Без протест на пътните фирми за два дни, преговорите продължават

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
14:46, 12.10.2021 (обновена)
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

През следващите два дни пътните фирми спират протестите. Това стана ясно след срещата им днес с регионалния министър Виолета Комитова. До конкретно споразумение не се стигна, но работна група продължава разговорите.

Пети протест на пътностроителните фирми пред Министерския съвет

Протестът започна сутринта пред Министерския съвет със скандирания за оставка на министър Комитова. Близо три часа тежкотоварни машини и протестиращи блокираха двата булеварда в центъра на столицата - "Дондуков" и "Цар Освободител". Основното искане е държавата да изплати на пътностроителните фирми 900 милиона лева за свършена работа.

"От 3 месеца нямаме никакви заплати. Искаме си парите. Аз и синът ми работим. Аз на внучката си не мога да дам 2 лева да отиде на училище", заяви Валери Стоянов, пътностроител.

"Вчера бяха направени внушения от висши държавни служители, че този протест е политически. Явно отново са били заети и не са слушали какво викат хората, все по-силно и по-силно, че техните искания са икономически. Пак го казвам бавно, за да може госпожа Комитова да го чуе. Икономически са единствените подбуди, които водят хората тук", коментира Георги Златев, КС на ББК "Пътища".

Към 11 часа стана ясно, че министър Комитова е поканила след обяд пътностроителните фирми за разговори и тогава протестът се премести пред регионалното министерство.

В началото на бурната, двучасова среща, страните спориха за какво в крайна сметка е протестът. От Браншовата камара заявиха, че той не е синдикален за заплати, но протестират, за да може държавата да се издължи на фирмите. След края на срещата стана ясно, че диалогът е възстановен и докато текат разговорите протестите спират.

"Натъкнахме се на едни нечитави документи, които трябва да преработим с идеята да продължим да работим с фирмите от пътностроителния бранш", заяви Виолета Комитова, министър на регионалното развитие и благоустройството.

"Нещо конкретно, за което се споразумяхме. В АПИ започва фактурирането на нефактурираните сертификати за миналото зимно поддържане на пътищата, за да може в кратки срокове да се извърши разплащането с фирмите. Когато позициите се сближат на 100% веднага ще бъдете уведомени", каза още Стефан Чайков, председател на УС на ББК "Пътища".

От регионалното министерство увериха, че правят всичко възможно да има пари за разплащане с фирмите, които поддържат пътищата, като се изяснява въпросът за размера и схемата за разплащане.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цунами и материални щети след земетресението в Крит
Цунами и материални щети след земетресението в Крит
Георги Градев: Не ме допуснаха като делегат, ще бъда застъпник на Бербатов
Георги Градев: Не ме допуснаха като делегат, ще бъда застъпник на Бербатов