НОВИНИ

Квартал във Видин с подписка срещу агресивни кучета, има пострадали деца

bnt avatar logo
от БНТ
17:15, 12.10.2021
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

В жилищен комплекс във Видин започнаха подписка срещу агресивни безстопанствени кучета. Проблемът е от поне две години. Нападенията са ежедневие, разказват в жилищен комплекс "Панония". Има и пострадали деца.

Последният случай в жилищен комплекс "Панония" е от преди дни. Галина е нападната пред контейнерите за смет от животните, на които преди това и тя самата носела храна. Наложило се е да търси лекарска помощ.

10-годишната дъщеричка на Полина още се страхува да излиза от вкъщи, след като преди година е нападната пред дома си.

Налага се хората да носят предпазни средства в джоба си, за да се защитават. Случвало се е да звънят и на телефон 112 за помощ. Жителите настояват общината да се намеси.

От общината заявиха, че реагират на всеки отделен сигнал, а животните се прибират в приюта за кучета.

"В приюта се обработват по надлежния ред, каквото е необходимо ветеринарните лекари да свършат и законът предвижда, тоест задължава всички тези кучета, които са чипирани и кастрирани, да бъдат върнати на мястото откъдето са заловени", заяви Светослав Скорчев, заместник-кмет на община Видин.

Животните, които са агресивни, остават в отделни клетки.

"Няма да бъдат върнати на същото място, не. Това мога да уверя живущите в комплекса, че няма да се срещат отново с тези кучета", допълни Светослав Скорчев.

Призивът към хората е да не помагат за увеличаване на популацията на безстопанствените кучета.

"Да не изхвърлят малки кучета на улицата. Най-малко те могат да подадат сигнал в общината и общината да отиде на място да прибере колкото бройки са обявени по сигнала. Моят призив е да не бъдат хранени кучета, защото те свикват с този район, където ги хранят и след това не допускат никой. Просто стават агресивни. Пазят си територията", каза още Светослав Скорчев.

Живущи в комплекс "Панония" вече имат подписка, с която настояват за решаване на проблема с агресивните улични кучета. Само в два от жилищните блокове повече от 130 души са я подкрепили.

Вижте още във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски категорично надигра Струмска слава в контрола
Левски категорично надигра Струмска слава в контрола
Драматична развръзка: Борислав Михайлов остава президент на БФС
Драматична развръзка: Борислав Михайлов остава президент на БФС