НОВИНИ

Какви са посланията на политиците дни преди старта на предизборната кампания?

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:15, 12.10.2021
Чете се за: 06:20 мин.
У нас
Слушай новината

Днес изтече крайният срок, в който партиите трябваше да подадат кандидатските си листи в районните избирателни комисии, а кандидатите за президент и вицепрезидент да се регистрират в Централната избирателна комисия. Това предизвика оживление сред политическите играчи.

В новия парламент вероятно няма да липсват представители от шоубизнеса. Рапърът Христо Петров, известен като Ицо Хазарта, ще премери сили за място в Народното събрание. Това стана ясно днес от негов пост във Фейсбук. Ще води листата на "Продължаваме промяната" в 25-и МИР в София. Покана да се включи в новата формация е получил лично от Кирил Петков. Посъветвал се с близките си и приел. Обяснява защо.

"Изпитвам истински ужас от мисълта, че един ден ще се обърна назад и ще видя как никога не съм посмял да рискувам своя хубав живот в името на нещо по-голямо и важно. Никога не се опитах да помогна на страната, която ми даде всичко, а аз не ѝ дадох нищо. Седя и си казвам не се занимавай с идиоти. Да, но идиотите нямат нищо против да се занимават с мен. С децата ми, с близките ми, с приятелите ми. С хората, заради които ме има мен", написа той.

В Пловдив лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира актуалните теми в страната. За протестите на пътностроителните фирми заяви, че ако партията му управляваше днес, щял да им даде ясен знак, че договорите трябва да се изпълнят в срок.

"Много ми е интересно само преди една седмица се обзаложих тука с Радев, че за Нова година тока ще стане над 500 лева. Довечера в 20 часа борсата ще затвори на 567 лева за мегаватчас. При лошия Бойко 10 години 70 лева плащахме. Вика, заложили капани и бомби - каква бомба, какъв капан, бе човек? 10 - 12 години, 70 лева регулиран пазар. Сега 567.5 лева нагоре. Къде е капанът, в кое сме сложили капан? Виновни сме за кораба, виновни сме за цените, за газта сме виновни, той е невинен за всичко, все едно пет години не е бил държавен глава", коментира Борисов високите цени на тока.

Кандидатите за президент и вицепрезидент Анастас Герджиков и Невяна Митева се срещнаха с ръководството на СДС и получиха потвърждение за подкрепа. Председателят на СДС Румен Христов подчерта, че тази подкрепа е твърда и абсолютно безусловна.

"Защото техните позиции съвпадат с въжделенията на СДС. Аз смятам ,че те имат много голям потенциал. За мен твърдите ядра ги имат. Въпросът е да получат още малко от периферията за разлика от другия кандидат който ,според мен ,да не давам оценки по-скоро има периферия но няма твърди ядра", каза Христов.

Професор Анастас Герджиков благодари за подкрепата, която от партията са им дали без никакви както и за това, че са им предложили помощ и подкрепа със собствените си ресурси. Ръководител на предизборния щаб на кандидатпрезидентската двойка Герджиков-Митева ще бъде Димитър Танев.

Лидерът на "Изправи се БГ! Ние идваме!" Мая Манолова внесе кандидатската листа на коалицията в 23-и МИР в София. Каза, че ще работят за това нито едно семейство или фирма да не остане без подкрепа в условията на тежка социална и икономическа криза.

"Нашата парламентарна група ще бъде гарант, че няма да има реванш на ГЕРБ и на ДПС и че мнозинството на промяната този път ще състави правителство", заяви Манолова.

Все още не е ясно кога "Изправи се БГ! Ние идваме! ще подпишат споразумение с "Демократична България" и "Продължаваме промяната" за сътрудничество след парламентарния вот. Манолова потвърди, че водят разговори с другите две формации, но смята, че инициативата трябва да дойде от Кирил Петков и Асен Василев.

Днес изтече и срокът, в който кандидатите за президентския пост трябваше да се регистрират в ЦИК. Инициативният комитет, който издигна кандидатурата на Лозан Панов и Мария Касимова за "Дондуков" 2 внесе 5100 подписа. Казаха, че първата им цел е да стигнат до балотаж.

"Силно се надяваме да има дебати между тримата водещи кандидати по всички теми, касаещи президентските правомощия и ще си говорим кое място ни отреждат, когато приключи първи тур. Искаме да участваме във втория тур и мисля, че имаме потенциала да го направим", каза Велислав Величков - председател на Инициативния комитет.

Волен Сидеров и Магдалена Ташева, кандидати за президент и вицепрезидент на "Атака", днес внесоха документите си в ЦИК и обявиха, че искат да са алтернатива на Румен Радев.

"Да окажем съпротива на политиката на васалитет, слугинаж и безпрекословно изпълняване на американската политика да ставаме фронтова държава срещу Русия. Това не го искаме, затова казваме, че това трябва да се стопира. Първанов започна националното предателство, Радев го продължава", заяви Сидеров.

Предизборната кампания както за президент, така и за новия парламент започва на 15 ноември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рекордно увеличение на болните от COVID - натиск върху болниците
Рекордно увеличение на болните от COVID - натиск върху болниците
Президентската битка: Основните претенденти за "Дондуков" 2
Президентската битка: Основните претенденти за "Дондуков" 2