НОВИНИ

Рекордно увеличение на болните от COVID - натиск върху болниците

bnt avatar logo
от БНТ
18:23, 12.10.2021
Чете се за: 06:00 мин.
Още
Слушай новината

Натиск върху болниците в София. Проверка на БНТ показа, че леглата за COVID пациенти в някои болници са заети. Лекарите отново са на предела, а често пациентите, които постъпват, са в тежко състояние. Предвиждат се нови мерки, за да се ограничи разпространението на заразата.

От 14 октомври се затварят езиковите центрове, а учениците могат да преминават на онлайн обучение по преценка на директорите на училища, кината и театрите ще работят при 30% заетост на местата в салоните.

В следващите дни се очаква нова заповед с по-строги мерки. Те ще бъдат ограничителни и ще се въведат съгласно плана за справяне с пандемията. За ваксинираните ще бъдат по-либерални.

Междувременно здравната система вече усеща хода на пандемията. Към днешна дата 79% от COVID леглата в столичните болници са заети, а в интензивните отделения са свободни едва 8%. В едно от лечебните заведения в София - болница "Света Анна" - всички обособени легла за COVID са заети.

При 160 разкрити легла, пациентите до ранния следобед бяха 173. Това налага в някои стаи да има повече хора от предвиденото. Всичките 16 легла, предназначени за интензивно лечение, са заети и само малка част от настанените в болницата са ваксинирани.

Койчо е на 60. Без придружаващи заболявания. От около 10 дни е в COVID отделението на столичната болница "Света Анна". Стига до състояние, в което се нуждае от максимално количество кислород.

"Кашлица, малко температура, много кашлях, не можех да дишам", споделя Койчо.

Пневмонията е засегнала повече от 30% от белия дроб на Койчо. Въпреки тежкото положение, в което постъпва, прогнозите на лекарите са за бавно и постепенно подобрение. Ситуацията в болницата обаче е критична. В последния месец пациентите, които пристигат, са в изключително тежко, често в предреанимационно състояние.

"С лек ужас, лек е само за украса, с ужас и със съжаление мога да ви кажа, че стремглаво се упътваме към ноември месец миналата година. От около 10 дни приемът е: Изписва се човек, приема се човек, изписва се човек, приема се човек. Нямаме възможност за допълнително настаняване на хора", заяви Рада Прокопова, началник на отделението по коронавирусни инфекции в УМБАЛ "Св. Анна".

В Пета градска болница в София ситуацията не е по-лека. От общо 70 легла за COVID пациенти свободните се броят на пръстите на едната ръка. Вероятно скоро ще се наложи и разкриване на още легла, които да бъдат обезпечени и с медицински персонал, признава директорът на болницата.

"В момента все още удържаме положението, но в контекста на това, че не се спазват противоепидемичните мерки, не се ваксинират достатъчно, процентът е много малък на ваксинираните и за съжаление отново всичко това се стоварва върху болниците", допълни д-р Борил Петров, изпълнителен директор на МБАЛ "Княгиня Клементина" в София.

И в други столични болници картината е подобна: 3/4 от леглата за неусложнени пациенти в "Aлександровска болница" са заети. Почти 100% от реанимацията също.

Критична е ситуацията и в ИСУЛ - всички интензивни легла са заети и само малка част от тези за неусложнените пациенти - свободни. И във ВМА през последните седмици отчитат растяща тенденция както на броя на заразените с COVID-19 хора, така и на хоспитализираните пациенти.

8 от клиниките в най-голямата спешна болница у нас са превърнати в COVID отделения за пациенти със средно тежки към тежки симптоми. Към момента в "Пирогов" има над 180 пациенти с коронавирус - от тях 30 в реанимация. Свободните интензивни легла са 6, а от утре ще бъдат разкрити още 5 допълнителни. За да се ограничи заразата в София Регионалната здравна инспекция издава нова заповед с по-строги мерки, която влиза в сила от четвъртък.

"Ограничителни. Като искам само да отбележа, че допускаме, с оглед и стимулиране на ваксинационния процес, това, че хората, които са имунизирани или преболедували и имат някаква защита, ще има към тях едно по-либерално поведение", заяви д-р Александър Златанов, заместник-министър на здравеопазването.

На този фон пикът на четвъртата COVID вълна предстои, прогнозира директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

"Големият брой заболели съответно предават на още по-голям брой други хора. Става една лавина от повишаваща се заболеваемост, която не се знае къде ще финишира. Тепърва ще се затягат мерките. Така е заложено в плана", каза още проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

В момента в страната циркулират много респираторни вируси. А това, според експертите, е предупреждение, че през този сезон може да има по-сериозна грипна епидемия.

По темата работиха: Цанка Николова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво показват документите и какво ще реши КС за гражданството на Кирил Петков?
Какво показват документите и какво ще реши КС за гражданството на Кирил Петков?
Какви са посланията на политиците дни преди старта на предизборната кампания?
Какви са посланията на политиците дни преди старта на предизборната кампания?