НОВИНИ

Какво показват документите и какво ще реши КС за гражданството на Кирил Петков?

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:25, 12.10.2021
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Конституционният съд отхвърли искането на Кирил Петков да бъде изслушан по делото за противоконституционност на Указа за назначаването му като министър.

Към 14 септември в регистрите Петков е фигурирал като гражданин на България и Канада. Това става ясно от справка, която правосъдният министър е изпратил в Конституционния съд. Двама именити юристи - проф. Даниел Вълчев и доц. Наталия Киселова са дали становища, че делото трябва да се гледа по същество, въпреки че мандатът на Петков като служебен министър е изтекъл.

Основните документи са предоставени от самия Кирил Петков - удостоверението, с което е ясно, че той е освободен от канадско гражданство. То обаче е с дата 20 август. Сред документите е и апликационната форма, която той е попълнил през втората половина на април, за да се откаже от гражданството си.

Третият документ е разписка за платена такса 100 канадски долара за задвижване на процедурата. Има и документ, който е предоставен от Министерство на правосъдието, той носи дата 14 септември. Предоставен е 5 дена, след като Конституционният съд е поискал такава справка от правосъдния министър.

В регистрите, в това число и тези на ГРАО, които могат да бъдат проверени във всяка една администрация, може да се види, че към 14 септември Петков фигурира с две гражданства - българско и канадско.

Деканът на Юридическия факултет към СУ "Св. Климент Охридски" проф. Даниел Вълчев защитава тезата, че делото трябва да се гледа по същество. Неговата теза е противоположна на становището на президента.

"Ненормативните юридически актове, каквито са и Указите на президента, ако бъдат обявени за противоконституционни - тази противоконституционност ги засяга не занапред, както до тогава се считаше, а от момента на тяхното издаване. Докато той е бил министър на икономиката в служебното правителство, той е издал редица актове с правно значение и тези актове с правно значение продължават да съществуват в правния мир. Те са от различно естество. И ако Конституционният съд приеме, че този Указ е противоконституционен, това би означавало по силата на решение номер 3 от 2020 г., че г-н Петков никога не е бил министър на икономиката", заяви проф. Вълчев.

Последствията могат да бъдат сериозни, тъй като всеки засегнат от заповед или документ, подписан от Петков, може да го обжалва по съдебен ред.

Вижте повече във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спортните събития в столицата остават без публика
Спортните събития в столицата остават без публика
Рекордно увеличение на болните от COVID - натиск върху болниците
Рекордно увеличение на болните от COVID - натиск върху болниците