НОВИНИ

Формула 1 прие важни промени в правилника след случилото се на "Спа" през миналата година

Борил Гочев
от Борил Гочев
17:00, 15.02.2022
Чете се за: 01:50 мин.
Спорт
формула прие важни промени правилника случилото спа миналата година
Слушай новината

Миналогодишното Гран при на Белгия във Формула 1 предизвика сериозна полемика, след като заради лошите метеорологични условия на пистата "Спа-Франкоршан" пилотите направиха едва две обиколки зад колата на сигурността, но въпреки това получиха точки за генералното класиране, макар и на половина от полагащите им се.

Това решение доведе до редица спорове дали точки въобще е трябвало да бъдат раздавани предвид факта, че нямаше нито една обиколка в състезателни условия.

За да бъде избегнат подобен развой оттук нататък, от Формула 1 обявиха важна промяна относно начина на точкуване, ако дадено състезание не завърши по план.

Ето и какви са нововъведенията в правилника:

Пилотите вече ще трябва да са направили поне две състезателни обиколки, за да бъдат изобщо раздавани точки в дадената надпревара.

Ако броят направени обиколки е по-малък от 25% от състезателната дистанция, първите пет ще получат точки в следния ред: 6-4-3-2-1.

Ако броят направени обиколки е между 25% и 50% от състезателната дистанция, първите девет ще получат точки в следният ред: 13–10–8–6–5–4–3–2–1.

Ако броят направени обиколки е между 50% и 75% от състезателната дистанция, първите девет ще получат точки в следният ред: 19–14–12–9–8–6–5–3–2–1.

Ако броят направени обиколки е по-голям от 75% от състезателната дистанция, точките ще бъдат разпределени по познатата схема: 25-18-15-12-10-8-6-4-2-1.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата се самосезира по публикации в социалните мрежи за измама, свързана с "Енерго-Про"
Прокуратурата се самосезира по публикации в социалните мрежи за измама, свързана с "Енерго-Про"
Силни емоции и лидерска позиция за Камила Валиева в Пекин
Силни емоции и лидерска позиция за Камила Валиева в Пекин