НОВИНИ

Формула 1 с три спринтови квалификации и през 2022 година

Борил Гочев
от Борил Гочев
18:39, 14.02.2022
Чете се за: 01:37 мин.
Спорт
без гран япония формула година
Слушай новината

Спринтовите квалификации, които дебютираха във Формула 1 през миналата година, ще бъдат отново част от спорта и по време на предстоящия сезон.

И през тази година броят на спринтовете ще бъде три, като те ще се проведат по време на уикендите в Имола, Австрия и Бразилия. През 2021 година единствено южноамериканската страна от трите прие спринтова надпревара, докато останалите две се проведоха в Италия и Великобритания.

Спринтовите състезания отново ще се провеждат в събота, а стартовата решетка за тях ще бъде оформена в квалификацията в петък. Крайните резултати от спринта пък ще определят реда на стартиране за основната надпревара в неделя.

Голямата промяна през 2022 година е свързана с разпределянето на точките в спринтовете. През този сезон победителят ще получава 8 точки, вторият 7, третият 6 и така, докато се стигне до една.

За сравнение, през изминалата кампания само първите трима печелеха точки за шампионата, като най-бързият получаваше 3 пункта, а неговите подгласници съответно по 2 и 1.

Първата спринтова квалификация в историята на Формула 1 беше спечелена от Макс Верстапен на пистата "Силвърстоун", но в следващите два най-бърз беше Валтери Ботас.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължава компенсирането на потребителите заради високите енергийни цени
Продължава компенсирането на потребителите заради високите енергийни цени
Борисов: Нито съм имал къща в Барселона, нито имам, нито ще имам
Борисов: Нито съм имал къща в Барселона, нито имам, нито ще имам