НОВИНИ

Франция издържа японския тест по пътя към четвъртфиналите

Французите оцеляха като по чудо срещу смелите японци, които останаха на крачка от първа победа в Париж

bnt avatar logo
от Веселин Михайлов
20:30, 30.07.2024
Чете се за: 05:00 мин.
Спорт
франция издържа японския тест крачи четвъртфиналите
Снимка: FIBA
Слушай новината

Френският национален отбор оцеля като по чудо за втория си пореден успех на олимпийския турнир по баскетбол при мъжете на Игрите в Париж. Настоящите вицеолимпийски шампиони излъгаха Япония с 94:90 след продължение в мач от втория кръг в група B. На стадион "Пиер Мороа" в Лил съставът на Венсан Коле трявабше да трепери до последно срещу непримиримите играчи на Том Ховас, но се измъкна и си гарантираха място на четвъртфиналите.

Двубоят за японците не доигра голямата им звезда - Руи Хачимура, който бе дисквалифициран заради два неспортсменски нарушения. Технически делегат на мача бе Сандра Велчева-Хънт.

Петлите излязоха начело в класирането на групата с две победи на сметката си, а "самураите" са на обратния полюс и заемат третата позиция в подреждането, като шансовете им за продължаване напред драстично намаляха.

На 2 август (петък) френският тим ще срещне Германия. От своя страна азиатците ще спорят с Бразилия.

Високата резултатност беляза началото на този мач, като и от двете страни не липсваха реализатори. Домакините на най-големия спортен форум разчитаха на класата на Виктор Уембаняма, Еван Фурние и Руди Гобер. От своя страна японците успяха да се противопоставят с помощта на Юки Кавамура и Руич Хачимура, но Азея Кординие и Гершон Ябуселе изведоха французите със 7 точки напред след 10 минути игра.

Матиас Лесор пое щафетата от своите съотборници и по този начин французите продължиха да се чувстват по-комфортно на паркета. Символичните домакини не останаха длъжни и надеждите за обрат се осъществиха с дружни усилия на Юта Уатанабе и Хачимура. Последва ответен отговор от Фурние и Уембаняма, които се постараха „петлите“ да фиксират 49:44 в своя полза на голямата почивка.

„Самураите“ показаха, че нямат намерение да се предават и затвърдиха тези впечатления при подновяването на играта, тъй като се пребориха за нов обрат, сътворен от Джош Хоукинсън, Хачимура и Кавамура. На дневен ред излязоха точните стрелби на Матю Стрезъл и Ябуселе, като именно двамата бяха в основата на това френският тим да се отскубне с 5 точки в края на предпоследния период.

Европейците удържаха лидерството и в началото на финалната десетка. Азиатците обаче за пореден път демонстрираха дух и поредният обрат не закъсня, като този път Хачимура, Кавамура и Хоукинсън влязоха в действие. Точен изстрел зад арката на Фурние постави равенството на таблото в последните 47 секунди. Кавамура отговори с два успешни наказателни удара, а в следващото нападение Уембаняма не бе точен от далечна дистанция. Така се стигна до финалните 16 секунди, когато Кавамура отново не сбърка отново не линията. Нападение по-късно Стразел блесна с невероятна тройка, придружена с една точна стрелба за ново равенство с 10 секунди до края. Кавамура получи шанс да хвърли японския лагер в екстаз, но не сполучи зад дъгата и развръзката остана за продължението.

В допълнителното време започна шоуто на Умбеняма, който собственоръчно даде доза спокойствие на французите. Тройки на Макото Хиеджима и Кавамура възстановиха интригата, намалявайки изоставането на японците до минус 2 точки в последните 6 секунди. В следващия момент Стразел не трепна от наказателната линия и подпечата ценния успех на „петлите“.

Виктор Уембаняма поведе листата на реализаторите за европейците с 18 точки, допълнени от 11 борби и 6 асистенции. Матю Стразел реализира 17 точки, включително и 4 успешни стрелби зад дъгата. Еван Фурние записа 14 и 6 завършващи подавания, Гершон Ябуселе вкара 13 точки.

Юки Кавамура бе над всички за "самураите" с 29 точки, 7 борби, 6 асистенции и 6 тройки. Руи Хачимура отбеляза 24 точки, Джош Хоукинсън има 16, 8 овладени под двата ринга топки и 4 тройки.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Антъни Генов се класира за четвъртфиналите на двойки на тенис турнир в Тунис
Антъни Генов се класира за четвъртфиналите на двойки на тенис турнир в Тунис
Призиви и предупреждения срещу война в Ливан
Призиви и предупреждения срещу война в Ливан